Globális ingatlanár-emelkedés

ENSZ lakhatásügyi különmegbízottja: a globális ingatlanbefektető cégek, mint Blackstone, a lakhatáshoz való emberi jogokat sértik azáltal, hogy befektetéseikkel (főleg a nagyvárosokban) felverik az ingatlanárakat és a kisebb vásárlóerejű, szegényebb helyi lakosokat „kiárazzák” az ingatlanpiacról. A felvetés mögött valós jelenség áll. A globálisan nagyon alacsony, sok helyen negatív fejlett piaci kamatok beüldözik a tőkét az ingatlanpiacba, ami leveri a bérleti hozamokat/felveri az árakat. Akármit is gondol arról az ember, hogy mennyire érdemes szabályozni ezt a piacot, ahol a torzulás egy másik állami a beavatkozás, a nagyon olcsó pénz, következménye, biztosan lesz állami beavatkozás akár (büntető)adók, akár egyéb befektetési korlátozások formájában.

Hogy mennyire nem mindegy, hogy a befektetők milyen hozamelvárásokkal mennek be az ingatlanba, ha mondjuk évi 4% helyett megelégednek 2%-kal, az elvileg duplázódó ingatlanárat jelent. 4%-nál évi 10 000 euró bevételt 250 000-es ingatlan termel ki, 2%-nál viszont 500 000-es. Kínában, ahol a világ legdrágább ingatlanpiacú városai vannak, elég irracionális árazásokkal, akad, ahol már csak 1,2-1,5% „hozammal” forognak a lakások, ennyiért sokat ki sem adnak már a tulajok, mert a lelakásból fakadó későbbi felújítási költségeket sem fedezi a bevétel.

Grafikon: a világ 10 legkisebb hozammal forgó, azaz ebben az értelemben legdrágább városi ingatlanpiaca, első 5-ből 4 kínai.
Forrás: Vakmajom a Facebookon