Globális rezsicsökkentés

A legtöbben már észrevették, hogy az olajárak a korábbi kereskedési sávjukhoz képest igen jelentőset estek: a Brent olaj több éven át 100-120 dollár között mozgott, mostanra 85-86 dollár környékére került. Ez fantasztikus fejlemény a világgazdaság szempontjából! Igazándiból mindegy is, hogy igazak-e az összeesküvés-elméletek (azaz, hogy az amerikaiak meggyőzték a szaúdiakat, hogy termeljenek többet, verjék le az olajárat, és így büntetik az oroszokat) vagy szimplán arról van szó, hogy minden olajtermelőnek kell a bevétel, nem engedheti meg senki magának, hogy kevesebbet termeljen, és így mindenki annyit termel amennyit tud, leverve az olajárakat.

Nem számít miért van, a lényeg az, hogy várhatóan a következő 1-2 évben szignifikánsan alacsonyabb olajárakat fogunk látni, mint az előző években. Igazándiból nem más ez, mint egy hatalmas, globális rezsicsökkentés, amely az összes nem olajtermelő országnak hatalmas segítséget jelent. Pont az fog történni, mint idehaza történt a rezsicsökkentés után: több pénz marad a fogyasztók zsebében, és többet költenek, fellendítve a kiskereskedelmi forgalmat, illetve ezen keresztül az egész gazdaságot.

Magyarországon megközelítőleg 3 milliárd liter az éves üzemanyagfogyasztás . Ha pl. 40 forintot esnek az üzemanyagárak, akkor 120 milliárd forint, a GDP 0,4%-a marad a fogyasztók zsebében. Ez hatalmas összeg, aminek valószínűleg jelentős része egyéb fogyasztásban csapódik le. Másodlagos hatása pedig a lakossági bizalom emelkedése (hiszen ha több pénz van a zsebemben, akkor azonnal bátrabb vagyok)…

Többen aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az egyébként is deflatórikus környezetben az üzemanyagárak esése tovább erősíti a deflációs tendenciákat és ez inkább káros, mint hasznos. Szerintem ez téves nézet. Ez a defláció ugyanis jó defláció. Van jó defláció? Van.

A jelenleg Európát aggasztó defláció abból adódik, hogy nem elég erős a belső kereslet, a lakossági fogyasztás. Ha azonban az üzemanyagárak esése miatt van negatív árindex, de éppen ezért a lakosság többet tud fogyasztani, akkor az egyáltalán nem probléma, sőt, kifejezetten jó, segíti a gazdaság talpra állását. Az európai defláció ugyanis  pusztán tünet: a tartós recesszió tünete. Ha megszüntetjük a recessziót, megszűnik a deflációs veszély. Nem a tünetet kell kezelni, hanem a betegséget! Az olajáresés pedig gazdasági ösztönző hatású, így igaz, hogy rövid távon negatív inflációt okozhat, de hosszabb távon erősíti a gazdaságot, így pont, hogy antideflatórikus.

Jelenleg tehát semmi más nem történik, mint, hogy az európai/amerikai/kínai fogyasztók által eddig az olajtermelőknek fizetett olajadó összege csökken. Nyugodtan felfoghatjuk az olajárakat (amit köztudomásúan egy globális kartell, az OPEC tart a “normális, egyensúlyi” ára felett) adónak. Ha adót csökkentünk, az pedig a gazdaságnak mindenképpen jó.

A jelenlegi fejlemények mind az európai és amerikai gazdasági fellendülés erősödése irányába mutatnak.

www.zsiday.hu

Fotó: blog.arinobe.com