Globalizált termelés

A “fogyasszunk csak helyit” romantikus mozgalma nem hogy nem menti meg a földet, de a hatékonyság, mint fő szempont, kizárásával az élelmiszertermelésből, csak nagyobb földterület használathoz, nagyobb környezeti terheléshez vezet, és iszonyú dráguláshoz. A helyi-bio-organikus lehet üde és drága színfolt a gazdag országok gazdag fogyasztói számára, de szegény tömegeket nem tud ellátni. Ha a bolygón mindenkit arra köteleznénk, hogy egyen 100 km-en belül előállított élelmiszert, legfeljebb lakosság negyede tudna jóllakni, a háromnegyede olyan helyen lakik, ahol nem lehet hatékonyan termeszteni és az élelmiszert máshonnan kell odaszállítani, legalább 1000 km-ről. A csak helyit komoly alkalmazásával éhezni kellene sokaknak, maradna a kézműves moha.

Szerencsére ezek inkább csak népszerű, zöld-fekete-vörös koalíciós globalizációellenes szlogenek a gazdag országokban, amelyek a valóságban kivitelezhetetlenek. Ahogy a pattintott kőkorszakba se akar igazán senki se visszatérni, ha azt is elmondják neki, hogy ott nincs ám védőoltás meg akció a sarki Lidlben, hanem a napok 90%-ban éhezés van és betegség. Meg korai halál.

Forrás: Vakmajom a Facebookon