Gondolatok a takarékszövetkezeti csődökkel kapcsolatban

Érdekes egybeesés, hogy miközben a miniszterelnök a Takarékbank megvásárlási szándékáról nyilatkozott az Info Rádióban , az ország harmadik legnagyobb takarékszövetkezete éppen csődbe ment.
Ez a Jógazda szövetkezet ellehetetlenülése után két éven belül a második eset. A betéteseket mindkét esetben csupán az Országos Betétbiztosítási alap (OBA) segítségével sikerült kimenteni. (A 100.000 eurón felüli betéteket még így sem).

Természetesen a válság és a bankadó a klasszikus kereskedelmi bankokat is megrendítette, több bank is tőkehelyzete rendezésére kényszerült. A „takszövökkel” szemben azonban ezek a bankmentések nem apasztották az OBA illetve (feltételezve az OBA források esetleges kimerülése esetén az állami mentőövet) a Magyar Állam forrásait, hiszen a pótlólagos tőkét a külföldi tulajdonosok biztosították.

Nagy bajban lett volna az állam, amennyiben a takarékszövetkezetek nagyobb piaci részesedéssel bírtak volna a magyar bankpiacon, hiszen a szektor szinten megjelenő tőkepótlás egy jelentős részét tőkeerős tulajdonosok híján az egyébként is nyögvenyelősen finanszírozott államnak kellett volna valahogyan megoldania, hiszen az OBA forrásai a szektor mérlegfőösszegéhez képest alacsonyak. Az OBA 2011-es éves jelentése szerint év végén 91 milliárd forintos vagyonnal rendelkezett. Ez az összeg a bankok által ebben az évben befizetett bankadónak alig több mint fele! A saját tőke éves gyarapodása tavaly kb. 14 milliárd forintot tett ki, ennek fele a pénzintézeti befizetésekből, másik fele pedig a vagyon kamataiból jött.

Az OBA elemzése már csak azért is indokolt, mert a takszövök korántsem problémamentesek. A PSZÁF 2011. első negyedévi kockázati jelentése szerint: „Portfoliójuk továbbra is a hitelintézeti átlagnál nagyobb arányban – 2011 végén 36% – tartalmaz problémás hiteleket, és azon belül 90 napon túl késedelmes hiteleket (18,6%).”

Míg várakozásom szerint  a takarékszövetkezeti szektorban az OBA-nak további feladatai lesznek, a nagyobb kereskedelmi bankokért rövid távon helyt állnak a külföldi tulajdonosok. Ez a kegyelmi állapot azonban nem feltétlenül marad fenn hosszú távon. De erről többet majd a következő bejegyzésben.