Görög (frissítés)

A görög választások kapcsán ismét kiújultak az Európa egyre nagyobb megosztottságát okozó viták. Fontos kiemelni, hogy Európa e nélkül is ramaty állapotban lenne, de a hellén bizonytalanság tovább növeli a félelmeket. Az elmúlt napok fejleményei alapján azonban hétfőre talán inkább a pozitív meglepetésnek van esélye, mert úgy néz ki, hogy esetleg megalakulhat egy görög koalíciós kormány. Az EU-IMF dealt teljesen elutasító Radikális Baloldal (SYRIZA) ugyanis egyre erősödik a felmérések szerint:
https://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_5099_10/05/2012_441585

 An opinion poll conducted by Marc for Alpha TV indicated on Thursday that this is exactly what would happen. It put SYRIZA in first place on 23.8 percent, followed by ND on 17.4, PASOK on 10.8, Independent Greeks on 8.7, KKE on 6, Chrysi Avgi on 4.9 and Democratic Left on 4.2.”

Ez azt jelenti, hogy a hercehurca (számomra meglepő módon) az EU-ellenességet erősítette, és ha új választások lesznek, akkor az ND, a jelenlegi első helyezett párt 50 képviselői helyet bukhat, míg a SYRIZA 60-70 helyet nyerhet (a görög rendszer arányos, azzal a kitétellel, hogy 50 mandátumot az első helyezett kap automatikusan a 300-ból). Így már az ND-nek nem érdeke az új választás, és a két kisebb párttal kiegészülve TALÁN képesek és hajlandóak valamiféle (habár erősen törékeny) koalíciót létrehozni. Természetesen ez önmagában nem oldja meg a problémáikat, de esélyt adhat arra, hogy a kemény európai eladói nyomás egy időre csökkenjen. Ha azonban nem sikerül megállapodni valamiféle egységes kormányról, akkor a bizonytalanság még heteken át tarthat…

(persze leginkább egy igazi össznépi kormányt szeretnének, de erre kicsi az esély: https://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_10/05/2012_441590 )

Ha sikerül kormányt alakítani, akkor a következő lépés az EU-IMF deal újratárgyalása, erre mindenképp szükség lesz és úgy vélem az EU is hajlandó lenne arra, hogy a megszorítások lassabban menjenek, mert így tényleg recesszióban tartják a görög gazdaságot.

A görögök az elmúlt 3 évben 10%pontos elsődleges költségvetési egyenlegjavulást értek el – ez gigantikus szám – az EU 2 év alatt további 5%pontot vár el, ami nem kivitelezhető, egyszerûen nincs rá választói támogatás. 3 év alatt 3-4% egyenlegjavulás elérhető azonban, és számításaim szerint így is fenntartható pályára kerülhet a görög gazdaság.

Nagyon sok tehát még mindig a kérdőjel (lesz-e kormány? belemegy-e az EU a módosításokba? sikerül-e végrehajtani?), sok helyen el lehet csúszni, és emiatt teljesen reális esély az eurózónából való kilépés, de még mindig egyáltalán nem biztos. Az új görög állampapírok hozam-kockázat szempontjából továbbra is érdekesek (pl. a 20éves már átstruktúrált kötvények a névérték 16-18%-án kereskednek), mert még csőd esetén sem egyértelmû, hogy a befektetők buknak vele…

 

FRISSÍTÉS: Most épp úgy tűnik mégsem lesz koalíció a görögöknél, jöhetnek a választások, aminek az eredményét nincs ki megjósolja. Az euró-kilépés esélyei nőnek, a drachmabankjegyeket már tervezik :)

Forrás: zsiday.hu