Görög költségvetés: továbbra is jobb a vártnál

Az első 5 hónap adatai alapján az elsődleges egyenleg -2,3 milliárd euró, szemben a tavalyi ugyanezen időszakra eső -4,5 milliárdos és a tervezett -4,2 milliárdos értékkel. Mindezt a bizonytalanság miatt az elvárhatónál sokkal mélyebb recesszió ellenére sikerült elérni ami kisebbfajta csoda! A nehéz körülmények ellenére hihető, hogy az idei évben már csak kicsi elsődleges hiánya legyen Görögországnak. Ha valamiféle csoda folytán a görögöket nem rakják ki az euróövezetből, és ők sem rúgatják ki magukat, akkor továbbra sem lehetetlen szcenárió, hogy szép lassan rendbejönnek, mivel az idei elhalasztott fogyasztás és beruházások után (ha nem lépnek ki és ennek hatására lesz némi megnyugvás az országban) jövőre szinte automatikusan növekedésnek kell lennie, ami megdobja az adóbevételeket, és minden extra erőfeszítés nélkül pluszos elsődleges egyenleget varázsol.

Természetesen akárki is nyeri a választásokat, újra fogja tárgyalni a kiigazító csomagot, és – továbbra is feltételezve hogy nem lépnek ki – valószínűleg a trojka is hajlandó lesz kompromisszumokra, és emiatt kitolhatják az alkalmazkodást 2-3 évvel, ami sokkal kisebb sokkot fog jelenteni, mint az eddigi durva megszorítások. Emellett szinte bizonyos, hogy szükséges lesz az európai hitelcsomag kamatcsökkentésére (ez is effektíve csőd, hiszen ha a kamatokat levisszük, akkor a hitelt nyújtók vagyonának jelenértéke csökken). Magyarul, még a kedvező szcenárió esetén is elkerülhetetlennek tűnik a PSI után az OSI (= official sector involvement), azonban ez nem az adósság mértéknek csökkentésében, hanem kamatcsökkentésben nyilvánulhat meg, mivel ez politikailag jobban eladható. Mennyivel jobban hangzik, hogy „nyugi emberek, visszakapjuk a görögöktől a pénzt csak kicsit lassabban, és kamatmentesen”, minthogy „a görögök csak a pénz felét tudják visszaadni”, pedig valójában ugyanarról van szó.

Remény tehát továbbra is van, kb. 50%, hogy a görögök bennmaradhatnak az eurózónában, és a költségvetési adataik arra utalnak, hogy ha van mind európai, mind görög politikai akarat erre, akkor hosszú évek alatt ki is mászhatnak a slamasztikából –  ráadásul a kiigazítás nagyobb részén már túl is vannak. Éppúgy, ahogy ostobaság volt nem becsődölniük és kilépniük 2009-ben (ahogy akkor írtam is), most ugyanilyen ostobaság lenne kilépniük, mert akkor az elmúlt néhány éves szenvedésük hiábavaló volt, ráadásul a kilépés azonnali durva elszegényedést okozna minden rétegnek. Persze a szavazók és a politikusok nagyon gyakran az irracionális utat választják…

Forrás: zsiday.hu