Görögországból jelentjük

Semmi izgalmas: a Nap süt, tzaziki van, bankok viszont nem lesznek holnap. Persze bárki, aki elolvasta már néhány pénzügyi válság lefolyását, nem fog meglepődni. A görög bankokból az elmúlt hetekben – teljesen logikus módon – kivettek egy csomó pénzt és kitalicskázták más országokba.

Hogy néz ki mondjuk egy bank mérlege (nagyon erős egyszerűsítésekkel)? Van az eszközoldalon mondjuk 10 egység készpénz, meg 90 egység kihelyezett hitel. A forrás oldalon meg az egyszerűség kedvéért 100 egység lakossági- meg vállalati betét.

A görögöknél annyi történt hogy a lakosság elkezdte kivenni a betéteket. Miután mondjuk kivett 10 egység betétet, elfogyott a készpénz. Ekkor a görög bank odament a görög jegybankhoz és mondta, hogy kéne pénz. A görög jegybank odament az EKB-hoz és megkérte, hogy hadd adjon már hitelt a példabeli banknak. Az EKB pedig megengedte. Egyre többet és többet. Úgyhogy a bankunk most úgy néz ki, hogy van 90 egység kihelyezett hitele, szemben ezzel 60 egység betétese (mondjuk ki az a hülye, aki egyetlen fillért is tartott még görög bankban?!), és tartozik 30 egységgel a görög jegybanknak. Az országból kimenekített pénzzel meg a görög jegybank tartozik az eurózónának. Így áttételesen az eurózóna hitelezte a pénzmenekítést.

Jól látszik a példából, hogy miért csuktak be a görög bankok. Mert egy fillér likviditasuk sincs és nem is lesz, hacsak nem kapnak a jegybanktól (aki viszont csak akkor adhat, ha az EKB engedi, de nem engedi). Meddig tarthat ez az állapot? Fogalmam sincs. Az biztos, hogy a 2014 végén elinduló lassú görög fellendülést már idénre ismét recesszióba tolta a lebegtető politika, és a bankzár és likviditás teljes eltűnése még taszajt egyet rajtuk. A Sziriza politikája jó döntés lett volna 2011-ben. Akkor lett volna értelme csődöt jelenteni. Ma már semmi értelme nincs, csak megduplázzák az immáron elkerülhető szenvedést. Persze még most sincs veszve semmi, lehet, hogy szombaton a nép megszavazza az EU-csomagot (villámpollom alapján úgy tűnik, igen), és nem kell kilépni az eurózónából…

PS.: aki iPad-en írt Alkotmányt, annak szeretnék gratulálni, nekem ez a rövid bejegyzés 3-szor annyi ideig tartott, mint egy sima gépen…