Gundlach: idén nem lesz összeomlás a kötvénypiacon

Eseményszámba megy, ha a nagy piaci guruk megosztják velünk, hogyan is látják a piacok pillanatnyi állapotát és mi várható szerintük a jövőben. Jeffrey Gundlach a kötvények egyik legnagyobb szaktekintélye minden évben négy alkalommal teszi ezt meg. Legutóbb éppen a napokban tárta a nagyközönség elé gondolatait többek között az amerikai kamatemelés várható időpontjáról, illetve arról is, hogy a bóvli kötvények tulajdonosainak az év végéig nincs miért aggódniuk.

Néhány hónap telt csak el azóta, hogy a „Kötvény királyként” is ismert Jeffrey Gundlach arra figyelmeztetett, hogy a bóvli kötvények piacáról indulhat el a következő nagy gazdasági válság. Bár a világhírű szakember már akkor is arról beszélt, hogy nagy valószínűséggel ez majd csak évek múlva következik be. A napokban megerősítette, hogy erre az idei év során még semmiképpen sem kell számítani.

Gundlach minden évben négy alkalommal elemzi a piaci helyzetet ingyenesen hallgatható internetes előadásaiban, a legutóbbit éppen kedden (2015. június 9-én) tartotta, ekkor kerültek szóba a bóvli kötvények is. De nem ez volt az egyetlen érdekes téma, lássuk, mik voltak a Kötvény király legfontosabb meglátásai!

Idén elmarad a kamatemelés(?)
Az amerikai kötvénypiac alapján megállapítható, hogy a szakemberek mikorra várják a Fed kamatemelési ciklusának megkezdését. Ebből jól látszik, hogy a júniusi kamatemelésnek már szemernyi esélye sincs, de ezt már április vége óta is így árazta a piac. Gundlach szerint az érdekes inkább az, hogy a szeptemberi emelés esélyei némiképp megemelkedtek az utóbbi időben, ennek ellenére ő már a decemberi kamatemelésre is 50%-nál kisebb esélyt lát. (Ezzel vág össze, hogy már az IMF és a Világbank is a kamatemelési ciklus 2016-ra tolását ajánlja a Fednek.)

Előadása egyik kiemelten fontos ábrájaként mutatta be Gundlach az USA átlagos órabéreinek és a Fed irányadó kamatának grafikonját. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre bár nehezen, de észre lehet venni a bérek utóbbi időben mutatott emelkedő trendjét és figyelmeztetett arra is, hogy ha majd ez az emelkedés megerősödik, akkor válik igazán fontossá a Fed kamatemelésének latolgatása.

Ismét felhozta azt a gyakran emlegetett gondolatát, hogy a Fed azért akar mindenképpen kamatot emelni, mert alapvető célja az, hogy mire a gazdaság legközelebb gyengülni kezd, már ne 0%-os kamatkörnyezet legyen.

Pár szó a dollárról
A Kötvény király szerint a dollár hosszú évekig tartó bikapiacát éljük éppen. Gundlach már 2011 óta hangoztatja ezt és bár úgy véli, hogy a március óta látott oldalazás még egy ideig folytatódik, hosszabb távon, még évekig erős dollárral számolhatunk.

Így látja a kötvénypiacot
Az előrejelzések megbízhatósága kapcsán Gundlach bemutatta a 10 éves amerikai államkötvény hozamának alakulását, ábráján azonban a tényleges hozamokon túl feltüntette a negyedévente készült elemzői konszenzusokat is. Kristálytisztán látszik, hogy a tényleges görbe aktuális alakulásától függetlenül az elemzők minden alkalommal hasonló ütemű hozamemelkedést vártak a múltban és várnak jelenleg is. Gundlach véleménye így nem meglepő módon eltér a konszenzustól, és úgy gondolja, hogy a kötvénypiac ugyanott fogja zárni az évet, ahol elkezdte azt.

A hosszú kötvények piacáról elmondta azt is, hogy annak az elmúlt 18 hónapban mutatott viselkedése alapján egyértelműen látszik, hogy a befektetők a Fed kamatemelését várják. Szerinte ugyanis semmi más nem magyarázza a hosszú hozamok jelenlegi viselkedését. Úgy gondolja, hogy amikor a kamatemelési ciklus végül megkezdődik, mindenki akkor teszi a legjobban, ha eladja bóvli kötvényeit és amerikai állampapírokat vesz helyettük. Ugyanakkor rövidebb távon egyáltalán nem aggódik a bóvli kötvények piaca miatt, az idei év során, legalább is szerinte, nincs ok pánikra. Ennek a hátterében az az egészen egyszerű indok áll, hogy az idei év során még nagyon kevés bóvli kötvény jár le.

Ennek ellenére úgy gondolja, hogy nem gond, ha most még „táncolunk a bóvli kötvényekkel”, de azt ajánlja, hogy azért „nem árt, ha az ajtó közelében maradunk”.

Jeffrey Gundlach előadásnak az összes diája elérhető itt.