Gyarapodó esernyőalapok

Költséghatékonyabb működés, a befektetők még kivárnak

A befektetési alapok piacán a tavalyi év újdonságai közé tartozott az „esernyőalapok” – az alapok alapjának – térnyerése. Ezt egyelőre csak számuk növekedésében lehetett lemérni, az alapokban lévő vagyon csak szerény mértékben nőtt.
A 2002-ben változó törvényi lehetőségeket kihasználva több alapkezelő döntött az alapok alapja indítása mellett, illetve alakította át addig nem igazán gazdaságosan működő nemzetközi részvényalapját esernyőalappá. A külföldi befektetési alapok vásárlása ugyanis kisebb költségeket igényel, mint az egyedi külföldi papírok vétele, s ez kisebb vagyon mellett kifizetődőbb.
Alapok alapjaként működik a K&H Alapkezelő K&H Ingatlanpiaci Alapja és két nemzetközi részvényalapja is. A nagy nemzetközi ingatlanalapok befektetési jegyeit vásárolva alacsony költséggel hatékony portfóliót építhettünk fel – indokolta a választást Kishonti László, a K&H Alapkezelő portfóliómenedzsere. Az ingatlanalap vagyona egyelőre szerény mértékben, 233,7 millió forintra nőtt. A K&H Alapkezelő két nemzetközi alapja közül a K&H Unió Alapnak 338,6, a K&H Amerika Alapnak 161,1 millió forintos vagyona van.
A Raiffeisen Alapkezelő a meglévő Raiffeisen Nemzetközi Kötvény Alapját alakította alapok alapjává, s mint az alapkezelőnél kérdésünkre elmondták: kétszeresen túlszárnyalták a referenciaindexüket (3 százalék lett a hozam), s véleményük szerint bevált a váltás. A jelenleg 451,5 millió vagyonú Raiffeisen Alapok Alapja elsősorban az uniós csatlakozás előtt álló cseh, lengyel és magyar kötvény-, illetve részvénypiacokon befektető külföldi alapokból vásárol.
A Concorde Alapkezelő ősszel indította útjára nemzetközi részvényalapját, amely néhány Exchange Trading Funddal (ETF) töltőtte fel portfólióját. Jelenleg 263,3 millió forint az alap vagyona.
Alapok alapjává alakította át az OTP Alapkezelő a 10,7 milliárdos vagyonú nemzetközi részvényalapját, a Platinát is, amely a svájci UBS Global Asset Management által kezelt alapokba fekteti vagyonát 2003. január közepétől.
A Magyarországi Volksbank Rt. Volksbank Állampapír Alapok Alapja hazai „esernyőalap”, hiszen a vagyonkezelést végző Budapest Alapkezelő két meglévő alapjából „gyúrta azt össze”: a pénzpiaci Bonitas és a Budapest II. Kötvény Alapból. Év végére 558,3 millió forintra nőtt a hazai esernyőalap vagyona.

F. B. Világgazdaság – 2003. január 3.