Gyógyulás félmilliárdért

A Beta thalassemia egy olyan ritka, örökletes betegsége a vérképzésnek, amely miatt a beteg élete végéig vérátömlesztésre szorul, anélkül a szervei elégséges oxigénellátás híján károsodhatnak vagy a páciens meghalhat. Nos, egy új génterápiás gyógymód, a Zynteglo gyógyíthatóvá teszi, az ára viszont csillagászati, 1,6 millió euró, ami még a tervezett, 5 évre elhúzott, évenkénti 315 ezer eurós részletfizetés mellett is nagyon nagy összeg, a biztosítók bevonása nélkül aligha lehet sokat eladni belőle. Ezzel a világ második legdrágább gyógyszere, a Novartis 2,1 milló dolláros Zolgensma nevű génterápiája után.

Nyilván számos etikai kérdést is felvetnek ezek a fantasztikus, de a kutatás roppant költségei miatt igen drága új génterápiás gyógyszerek, pl. mennyit ér egy emberi élet a társadalomnak, viszont nagyon jó, hogy vannak, és az évente várhatóan tucatszám piacra kerülő, és idővel egymással is versenyezni kezdő gyógyszerek ára ütemesen, akár a töredékére zuhanhat majd a jövőben. Amúgy mivel először az EU engedélyezte feltételesen a Zynteglot, ebben kivételesen sikerült lehagyni az USÁ-t, elvileg Magyarországon is elérhető lesz.

“The conditional marketing authorization is valid in all 28 member states of the EU as well as Iceland, Liechtenstein and Norway.”

Forrás: Vakmajom a Facebookon