ápr.
15
2015

Ha az irány rossz, a sebesség másodlagos fontosságú

„Olcsón, gyorsan, kiválóan! (A háromból kettőt vállalok…)”

Ez a szellemes felirat díszítette évekig az egyik pesti sportszerviz bejáratát. Nem csak a megfogalmazás frappáns, a mondanivaló is filozofikusan tömör és tökéletesen ábrázolja a kényelmetlen igazságot: bármennyire is szeretnénk, nem lehet mindent egyszerre.

Ha képviselő lennék, a Parlament bejáratára a következőt írnám ki: A köznek hasznost, jogállami módon, késlekedés nélkül! (A háromból legalább az első kettőt vállaljuk!)

Nézzük, mi teljesült a fenti – fiktív – ígéretből egy tegnapi országgyűlési döntés során!
A Quaestor-ügyfelek kártalanításáról szóló jogszabály nem hasznos, hátrányai jóval meghaladják az előnyeit. Hamis, kádárista üzenetet közvetít a hazai megtakarítók felé (az állam – ha már előre nem tudott – utólag megvéd benneteket, ha a kockázatos termékből előbújik a kockázat), ráadásul a jóvátételi kötelezettséget a szabályosan működő befektetési szolgáltatókra lőcsöli, ami felháborítóan igazságtalan. A rendkívüli befizetések miatt sokszorosára emelkedő és más megoldás híján az ügyfelekre hárítandó díjak veszélyeztetik a befektetési szolgáltatók jövőjét, ugyanis hasonló szolgáltatásokat külföldön különadószerű költségek nélkül vehetik igénybe az befektetők. Ha versenyképtelenül magas a díj, elvándorolnak az ügyfelek, bezárnak a cégek, a magas Beva-díjat nem lesz, aki fizesse, csakúgy, mint a felügyeleti díjat. Igaz, ha nincs szektor, nem kell Felügyelet sem. Gond letudva.

A jogszabály, bár formailag megfelel a jogszabályoknak, tökéletesen ellentétes a jogállami alapelvekkel. (Talán az ilyen rossz példák miatt akarja Trócsányi miniszter úr javítani a jogászképzés színvonalát?) A három pénzügyi botrány károsultjai közül véletlenszerűen (?) kiemelik az egyik cég áldozatait. Őket megmentik, a többiekkel nem foglalkoznak. Bár a vállalati csődök köztudottan nem tartoznak a Beva hatálya alá (ezt a közelmúlt E-Star és B-Tel kötvényesek súlyos veszteségei is bizonyítják), a Beva államhoz kötődő tagjai (MNB, KELER) mégis megszavazzák a quaestoros kártérítést. Praktikusan a Beva évek óta érvényes limitjét (6 millió forint) megötszörözik oly módon, hogy a már korábban kirobbant Quaestor-botrány kárait utólag beszuszakolják egy semmiből létrehozott kármentő alapba. Folytassam?

A társadalmi hasznossággal és a jogállamisággal tehát gondok vannak.  Amibe nem lehet belekötni, az a gyorsaság.

„Ha azonban az irány rossz, a sebesség másodlagos fontosságú.”

Mahatma Gandhi