Ha nem dől össze a világ…

…akkor a részvénypiacok emelkedni fognak. Legalábbis így tûnik az elmúlt 2 hét alapján.

Jött elõször is az Európa-csúcs, amin gyakorlatilag semmiféle tartós megoldás nem született, csak a szokásos európai barkácsolás, a részvénypiac mégis több napig  emelkedett rá, és az erõsebbjei alig adtak vissza valamit az emelkedésbõl – annak ellenére, hogy a spanyol hozamok ismét 7%-ra emelkedtek, recesszió-közeli jelek voltak az USA-ban, az ECB csak kicsit lépett, tehát egyöntetûen kedvezõtlen hírek érkeztek. Majd ma, amikor kijött néhány viszonylag jó, de igazán a világképet meg nem változtató ipari termelési adat, az európai tõzsdék azonnal felrobbantak.

A kötvény- és részvénypiacok teljesen más történetet mesélnek mostanában. A kötvénypiacon az látszik (és az árupiacon is), hogy globális lassulás van, Európa recesszióban, USA sem dübörög, de még éppen elnövöget, a fejlõdõ világ is lassul, és a hitelundor hatásai miatt tartósan, várhatóan sok éven át nullközeli kamatok lesznek – nem túl szép kilátások. Mindeközben a részvénypiacok nézõpontja az, hogy nem baj, ha lassulás van, a lényeg, hogy ne dõljön össze a világ, és akkor a részvények már nem tûnnek rossz befektetésnek. Ennek fõ oka persze az, hogy kötvénybefektetésekkel majdnem garantált a negatív reálhozam, a részvénypiacok ehhez képest nem drágák, sok részvény osztalékhozama a kötvényhozamok többszöröse, így még akkor is jobb befektetésnek bizonyulhatnak, mint a kötvények, ha nem nagyon van növekedés. Amikor például az osztrák 5-éves állampapír hozama éves 0,8% akkor – ismét csak a példa kedvéért – az éves 4%-os osztalékhozamú OMV részvény még akkor sem rosszabb ennél, ha a következõ 5 évben esik 10-15%-ot az árfolyama. És ugyanez igaz számos más részvénypiac-kötvénypiac vonatkozásában is.

Nagy kérdés, hogy ez a kettõsség meddig fenntartható. Nyilván, ha az USA valóban recesszióba esne, vagy Európában mély recesszió alakulna ki, de méginkább, ha a szétesés jeleti mutatná az eurózóna, akkor a képlet megváltozna. Jelenleg erre is jó esély van, mert az európai politikusok a tûzoltás helyett továbbra is annak módjáról vitatkoznak.

A részvénypiacok tehát egyelõre erõsek, érthetõ is, hogy mitõl. Amíg azt látjuk, hogy a világ nem dõl össze, és a gazdaságok elevickélnek, akkor a gyenge növekedés ellenére is van rá esély, hogy ez a status quo fennmarad. Azonban ha Európa elkezd szétesni, akkor viszont ez a felállás meg fog változni.

https://www.zsiday.hu/blog/ha-nem-d%C5%91l-%C3%B6ssze-vil%C3%A1g