Halálra keresték magukat. Ügyes.

Az Indexen olvastuk, ezt gondoljuk róla:

30 éve emelkednek a kötvénypiaci árfolyamok, úgy szoktuk mondani, hogy a jelenlegi árfolyamokkal a befektetők már előre megkeresték a következő évek hozamát is. Ilyenkor nyilván jobb eladni, mint bármikor korábban, bár kérdés, hogy találnak-e helyette jobbat.

Gond ez? Nem.

A magyar kötvények eladása egy nagy, fejlődő piaci kötvényeladásnak (17 milliárd dollárnyi) csak egy nagyon kis része (63 millió dollárnyi) – a lépésnek piaci hatása nem lesz, és értékítéletet sem tartalmaz a magyar kötvényekről. Érdekesség, hogy például a lengyel eladáshoz képest is nagyon kicsi, azaz meglehetősen alulsúlyozottak voltak magyar kötvényekből. A magyar kötvénypiac forgalmának szempontjából a mennyiség elenyésző, majd megveszi más nulla kamattal.

Miért csinálták?

A döntés mögött egyértelműen portfólió egyszerűsítési szándék húzódik, ami jó, ha kevésbé akarják szétaprózni a figyelmüket. Cél lehet még, hogy likvidebb eszközökben tartsák a pénzüket abban az esetben, ha jön egy kedvező részvénypiaci beszállási lehetőség.

Befektetési szempontból jó döntés? Szerintünk nem.

Az, hogy eddig sokat kerestek rajta egy dolog, de kérdés, hogy a jövőben hogyan viszonyulnak a többi eszközhöz. A fejlődő piaci, saját devizás kötvények az egyik legjobb diverzifikációs eszközök a palettán: egy OTP részvény nagyon együtt mozog a fejlett piaci részvényindexekkel, azonban a forint és a magyar kötvények árfolyama már sokkal kevésbé.
Ezenkívül a fejlődő piaci kötvények a legjobb hozamú befektetések voltak az elmúlt 50-60 évben. Az ezekre az országokra jellemző a magasabb infláció és a kevésbé fegyelmezett kormányzás, így folyamatosan magas reálkamatokat kellett kínálniuk, ezzel még a gyakran összeomló részvénypiacokat is megverték.
Ráadásul most, amikor eladják ezeket a kötvényeket, még ezek a devizák olcsónak is számítanak.