Már.
27
2015

Házi Olvasmány

A napokban látott napvilágot a szenzációs hír. Kőszegi Botond a világ egyik legrangosabb közgazdasági díját nyerte el. GRATULÁLUNK!

A Yrjö Jahnsson-díjról ezt írja az index.hu: „A közgazdaság-tudomány egyik legfontosabb díja, a Nobel-díjon és az USA-ban élőknek adott John Bates Clark-medálon kívül nehéz lenne egyértelműen rangosabbat találni.  A díjat Kőszegi előtt az utóbbi évek egyik legfelkapottabb közgazdásza, Thomas Piketty kapta Hélène Reyjel megosztva, a legelső díjat pedig az a Jean Tirole kapta 1993-ban, aki tavaly Nobel-díjas is lett, de több más, mára a Nobel-díj közelében lévő közgazdász szerepel az eddig díjazottak közt.”

Olvassa el a cikket, érdemes! Mi egy rövid részt emelnénk ki, ami a szektorunkkal is kapcsolatos:

„(…) úgy licitálunk, hogy megpróbáljuk megbecsülni, hogy mennyi pénz van az üvegben. Amit a legtöbben nem vesznek figyelembe, hogy ha te becsülted a legtöbbre a pénzt a több tucat résztvevő közül, akkor valószínűleg túlbecsülted. Tehát ha sikerült megszerezned, akkor valószínűleg rosszul számoltál, ezt hívják a „győztes átkának”. Ez egy ismert tény volt, de ennek a pszichológiáját lehet használni a pénzügyi piacokon is. Vannak ugyanis úgynevezett strukturált termékek, amik a részvényeknél, kötvényeknél, befektetési alapoknál bonyolultabb pénzügyi befektetések kisbefektetők számára. Ezek körmönfont módon függnek valamilyen más árfolyamtól. Például van olyan termék, ami akkor kifizetődő, ha egy részvényárfolyam nem változik túl gyorsan. Ha viszont gyorsan változik, akkor nagyon nem éri meg. Ha ilyeneket vesz egy kisbefektető, akkor lényegében árfolyammozgásokra fogad, csak rossz áron, mert ezek a termékek elég drágák. Úgy látjuk, hogy ennek semmi értelme egy kisbefektető részéről.”

Jó olvasást!