Hétvégi cikkajánló

A befektetések nehézsége, Apple, gáz, Facebook, „kecsap” és egy kis történelem az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást!

Dillian szeretne olyan lenni, mint egy számítógép. Ülni a nyerőkön, minimalizálni a vesztőket. De nem megy. Hogy lehet ezzel együtt élni?


Az átlag részvény jelenleg a roppantul és a borzasztóan túlértékelt közötti értékeltséggel bír. Mégse „drágák”, hiszen a hozamkörnyezet annyira alacsony. De ez azt feltételezi, hogy ez még 10-20 évig így is marad. Hogy lehet ilyenkor érték alapú befektetéseket találni?


Az okostelefon-értékesítés már csökkenőben, az iPhone-ok egyre kevésbé különböznek egymástól… Új termékre lenne szüksége az Apple-nek, amivel nehéz lesz kikerülni a mesterséges intelligenciát. Azonban e téren a cég le van maradva.


A folyékonygáz-szállítás elterjedése gyakorlatilag néhány év alatt lejátssza azokat a pozitív folyamatokat, amit a globalizáció úgy általában. Gázszállítás Texasból Sanghajba, geopolitikai gázfüggés felszámolása, olcsóbb energia mindenhol.


Ha már gáz: Katarban sok van belőle. Az ország, amit a szomszédjai hirtelen blokád alá vontak. „Azt várják, hogy Katar teljesen összeomoljon. De nem fogják a Muszlim Testvériséget terrorszervezetnek hívni, mert nem azok. Iránnal sem fognak szakítani.” Akkor mégis, mire számítanak a szaúdiak?


Ha az ember felfüggeszti a social media használatát, sok mindenre rájön. Például, hogy a Facebook nem informálni akar a hírekkel, hanem szórakoztatni, haragítani, stb. Az időmet akarják, bármi áron, bármilyen eszközökkel. Azért előnye is van.


Ismerjük a jelenséget: amikor túl nagy erővel nyomjuk a „kecsapos” tubust, akkor a „kecsap” kirobban az egész konyhába. Ez azért van, mert a „kecsap” egy nem-newtoni folyadék, változó a viszkozitása („sűrűsége”). Ha nagyobb nyomás éri, akkor veszít belőle, folyékonyabb lesz.

Ha pedig „antikecsapot” töltünk fekvőrendőrbe, akkor a videón látható meglepetést kapjuk: a gyorsan hajtó autóknak kemény lesz, a lassan hajtóknak viszont nem. Tartunk tőle, hogy Budapesten még odébb van az elterjedése.


Franciaország felszabadításáról egy minden romantikától megfosztott cikk. „Falusi fiúk, akik végigflörtölték és táncolták a német megszállást, hirtelen karszalagba és gépfegyverbe öltöztek.”