Júl.
1
2017

Hétvégi cikkajánló

Néhány érv a piacok drágasága ellen, Al Gore, görög válság belülről és egy kis pénzügyi válság-nosztalgia az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást!


Drága vagy olcsó az amerikai piac a jelenlegi értékeltség mellett? Shiller szerint drága, Siegel szerint az évi 5% reálhozam így is meglesz. „Ez nem egy tudomány, amit lehet bizonyítani, vagy cáfolni.”


Charlie Munger Al Gore rendkívül sikeres befektetési taktikájáról: „Nem egy okos ember, de volt egy obszesszív elmélete, hogy a globális felmelegedés borzalmas, úgyhogy a befektetéseiben elkerülte a széndioxid-kibocsátást.”


Mi történne, ha a Fed 4%-ra emelné az inflációs célját? A hozamgörbe meredekebb lenne, a dollár kevésbé erősödne a kamatemelésektől, a befektetők nyugodtabban vehetnének kötvényeket és a bankszektor is életben maradna.


Tíz ábra arról, hogy hogyan változtatta meg az iPhone a világot. Még a rágógumi-fogyasztást is csökkentette!


A görög válság megoldatlansága görög szemmel. Például a görög elit politikai és gazdasági összefonódásáért, vagy azért, hogy az adókat a mai napig nem sikerül behajtani, egyaránt a Trojkát okolják.


Eddig a Nike nem volt hajlandó az Amazont kereskedelmi partnerként elfogadni, de most már ennek vége. Ahogy az Adidas vezére mondta: „Az Amazon lehet, hogy nem jó brandépítésre, de messze a legjobb értékesítési platform.


Bill Gates, a Harvard leghíresebb kibukott diákja a következő három területért hagyná most ott az egyetemet: AI, biotechnológia és energia (már megint nem atom…).


Tíz éve kezdődött a pénzügyi válság, amikor a Bear Stearns két jelzálogpiaci alapja csődbe ment. „Igen, a jelzálogpiacon nagy volt a kockázatkeresés, de a részvény vagy a vállalati kötvénypiacra nincs semmi hatása, úgyhogy senkinek nem kell a világvégére készülnie.”