Hétvégi cikkajánló

Hatékony piacok, nem hatékony piacok, makrogazdasági szintű drogproblémák, Trump és a látható evolúció az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást!


„A hatékony piacokat – helytelenül – azzal azonosítják, hogy az árak mindig helyesek… Valójában az árak sosem helyesek. Sőt, mindig rosszak. Ami helyes az az, hogy senki nem tudja biztosan, hogy az árak túl magasak vagy túl alacsonyak.”


Talán a szétváló makrogazdasági és piaci teljesítmény az oka annak, hogy bár az elmúlt években voltak kiváló lehetőségeik a makro alapú befektetést követő alapoknak, mégis rosszul teljesítettek.


8 óra 13 perc: 45% hozam. 8 óra 44 perc: „Üzleti problémáink támadtak, nincs több készpénz az alapjainkban.” Egy szárnyaló hedge fund 31 perces bukása.


Sokat hallunk arról, hogy az amerikai participációs ráta lényegesen alacsonyabb, mint korábban, ezért az alacsony munkanélküliségi ráta nem a valós helyzetet tükrözi. A Goldman Sachs ötlete az, hogy a magyarázat arra, hogy ennyivel kevesebben akarnak dolgozni, a növekvő opioid (opiát) használat problémájával köthető össze.


Az Apple-nél a befektetők „uralkodnak”, a Google-nél a menedzsment. Előbbi nagy arányban fizeti vissza nyereségét a tulajdonosainak, utóbbi nem. Melyik modell lesz a nyerő?


A háztetőkre telepített napelemek és a hagyományos energiaszolgáltatók harcának esete, állammal nehezítve. Azt tudjuk, hogy a jövő kié, de ki nyer ma?


Árösszehasonlító oldalak, mobil eszközök… Bill Gates tizenöt, akkor merésznek tűnő jóslata, ami bevált.


Ha valamiért mindent szeretne tudni a Trump–Oroszország botrányról, akkor ezt a cikket olvassa el!


Három ékes bizonyítéka az evolúciónak. Itt van a szemünk előtt.