Hétvégi cikkajánló

Intelligencia, szerencse, Charlie Munger, meg sok befektetési csapda az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást!


Kína már nem épít, hanem leépít. A Fidelity Kína szakértője az Indexen. „Már nem a termelés, és az ehhez számolatlanul rendelkezésre álló olcsó munkaerő segít átpumpálni a fejlett világ pénzét Kínába, hanem a képzett munkaerő.”


A befektetők általában értik a hozam fogalmát. A kockázatét már kevésbé. Ez a vizualizáció sokat segíthet.


Charlie Munger meglehetősen átlagos embernek látszik, mégis az egyik leggazdagabb. „A legtöbbünk amatőr, de nem vagyunk hajlandók ennek megfelelően játszani. Munger e területen kiváló: „Elképesztő, mekkora hosszú távú előnyre tettünk szert azáltal, hogy ahelyett, hogy nagyon intelligensek akartunk volna lenni, igyekeztünk konzisztensen nem hülyének lenni.”


És ha már Munger: 19 könyv, amit ajánl.


Nem az intelligencia, hanem a kritikus gondolkozás az, ami erősen korrelál a jobb élettel. Miért csinálnak az okos emberek butaságokat?


Az ok, amiért a guru olyan népszerű szó, az, hogy a sarlatánt sokkal nehezebb kimondani.


Egy kis irónia arról, milyen könnyű az alapkezelés. „Adj el bármit, ami az Amazonnal versenyez. Az Amazon mindig nyer. Verhetetlen.”


Húsz szó, amit el kell kerülnünk ahhoz, hogy ne váljunk a Wall Street balekjává. „Bull piac: Emelkedő árak egy periódusa, amikor sok befektető úgy véli, az IQ-ja legalább annyit emelkedett, mint a portfóliójuk értéke. Az elkerülhetetlen áresés után rájönnek, hogy mindkettő átmeneti volt.”


Működhet-e egy „Uber” a szemétszállításban? Vagy ez is csak egy startup hoax? Egy milliárd dolláros


Budapest megúszta, Los Angeles nem. Ki kell cserélni azt a kifejezést, hogy egy város „elnyerte az olimpiát” arra, hogy az „olimpia elfoglalt” egy várost.


Szomorú alkalomból ez a cikk átnézi az amerikai fegyvertartás sajátosságait. Több fegyver egyenlő több halál?