Hétvégi cikkajánló

Festmények, pletyka, ópiát járvány és sok közgazdaságtan az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást!


Mi volt a jobb befektetés: a Dow Jones vagy Monet Les Glaçons-ja?


Egy kis pletyka befektetési-újságírói körökből. Egy újságíró nekiment a Bridgewaternek. És visszapattant róla.


Vajon megéri-e egy városnak megszereznie az Amazon központot? Egy kis városgazdálkodás, ahol furcsamód, az Olimpia negatív példaként van emlegetve…


Az ópiát járvány már a Wall Streetet is elérte. A jó hír az, hogy itt sokkal több pénz és hatalom van, ami megpróbálhat küzdeni ellene.


Barátunk-e a Szilícium-völgy? A Google alapítói 1998-ban: „Úgy véljük, a hirdetés alapú keresők alapvetően torzítani fognak a hirdetők felé, elhanyagolva a keresők igényeit.”


Ez alapján a Digi nem egy hosszú távú buy and hold részvény: „éppen leesőben vannak a fizetős tévézés kerekei.”


Ha egy koncertre a jegyek 100 dollárba kerülnek, hogy aztán a fekete piacon 1000 dollárért forogjanak, akkor a koncertszervező jól vagy rosszul tette dolgát? „Egy jó hüvelykujj-szabály: nem szabad olyan intézkedéseket hozni, amelyek felháborodást fognak okozni még akkor sem, ha ez a felháborodás hülyeségnek tűnik a közgazdászok számára.” (Thaler)


Egyre több halált okoz az okostelefon. Pontosabban az, hogy már kevésbé telefonálásra, inkább social médiaként használjuk… vezetés közben. „Ez nem csak baleset. Ez egy új kultúra, ami nagy vehemenciával vetette ránk magát.” Éppen ideje, hogy átadjuk a vezetést a robotoknak…