Hétvégi cikkajánló

Piacok, Warren Buffett, fejre állt Japán, stresszes mezőgazdaság és még sokan mások az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást!


A befektetők, a dodóhoz hasonlóan, a saját pénzügyi szigetükön ülnek és nem tudják elképzelni, hogy mit sodornak majd partra a hullámok. A dodó esetében ez fatális volt.


Sok cikket ajánlottunk már a passzív befektetések hibáiról, most itt egy propasszív.  Ez pedig egy témába vágó Alapblog cikk: „Az érték alapú befektetés azért nehéz stratégia, mert időnként alulteljesíthet, akár eshet is, amikor a piac emelkedik. És épp azért vonzó és működik jól hosszú távon, mert rövid távon nem vonzó és ezért sokan kerülik.”


Egy érdekes és időtálló válogatás a fél évvel ezelőtti Berkshire közgyűlésről. Munger Buffett Apple befektetéséről: „Vagy megőrültél, vagy tanultál.”


Így nem könnyű inflációt összehozni. Japán, ahol a jobboldali kormány követeli a béremelést, de a szakszervezetek nem kérnek belőle.


Miért nem használja ki a norvég alap azokat az előnyeit, amelyek segítségével sokkal jobb hozamai lehetnének? A válasz az állami bürokrácia.


Egy olyan „leggazdagabb” lista, amit talán még nem látott: a leggazdagabb romániai magyarok listája.


Egy szomorú (nem csak amerikai) jelenség: a farmerek öngyilkossági aránya a legmagasabb az összes foglalkozás közül, duplája a veteránokénak.


Ha nem tudja, mit olvasson, itt van öt könyv, amit Bill Gates ajánl. Itt pedig ugyanaz animálva.


Nemcsak a Bitcoin, de a mesterséges intelligencia forradalom is új szinten jár: az AI által létrehozott AI már sokkal jobb, mint amit az emberek alkottak. Egy sok szempontból riasztó mondat a cikkben: „Szerencsére, a vezetők dolgoznak azon, hogy ezek a rendszerek ne vezessenek valamiféle disztópikus jövőbe.”