dec.
16
2017

Hétvégi cikkajánló

Női és férfi befektetők, infláció és sok Bitcoin az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást!


Ha valaki kíváncsi egy összefoglalóra arról, milyen nagyobb hírek voltak idén a fejlődő piacokról, itt van egy.


2004-ből, de ez is egy nagyon érdekes összeállítás Warren Buffett és Charlie Munger gondolkozásáról. „Azt hiszem, a Mikulásban is hinnie kell annak, aki úgy gondolja, hogy felül lehet teljesíteni a piacot évente 7%-kal azzal, hogy magas volatilitású részvényeket tartunk. Mégis, sokan így gondolják. A Berkshire ezzel sosem foglalkozott.”


A női befektetőkről: „A férfiak hatszor nagyobb eséllyel változtatnak drasztikusan az allokációjukon. Miért? Mert a férfiak túlságosan bíznak a képességeikben, többet hisznek magukról, mint amire valójában képesek.”


Hiányzik az infláció? Lehet, hogy a múlt században maradt. Nem csak arról van szó, hogy közel semmiért kapunk tévét, hanem arról, hogy egy mai, kevesebbet fogyasztó, sokkal kényelmesebb és biztonságosabb autó jóval olcsóbb, mint az előző évezredben.


Hogy fogják az államok betiltani a Bitcoint (a kriptodevizákat), ha még Kínának sem megy? A Bitcoin olyan kihívást jelent Kína számára, mint korábban az internet.


Ugyan mi is sokat írtunk a témában, de itt is jól össze van szedve: csak az nem érti a Bitcoint, aki úgy gondolja, hogy a többi pénz valódi. Ez viszont arra utal, hogy van, aki a ló másik oldalán jár Bitcoin témában: jelzáloghitelből vesznek Bitcoint.


A viselkedési közgazdaságtan helyzete most. Ma már egy neoklasszikus és egy viselkedési közgazdász egyaránt kisebbítik a különbségeket.