dec.
23
2017

Hétvégi cikkajánló

Kevesebb piac, több technológia, tudomány és filozófia az e heti ajánlónkban. Meg egy kis Mars. Jó szórakozást!


Az Apple nem egy hardver cég, de egyre inkább az. „Azok, akik igazán komolyan gondolják a szoftverértékesítést, csinálják maguk a hardvert hozzá.”


Eldőlt: az Uber egy taxi cég, így Európában már nem fog tudni erre hivatkozva kibújni a szabályozás alól. A másfél évvel ezelőtti cikkünk megállapítása ettől még érvényes: „Az Uber még akkor is elindított egy reformfolyamatot a betokosodott taxis piacokon, ha idén teljesen felszámolnák.”


Ugyan most éppen zuhan a Bitcoin, de a Nocoiner kifejezést már nem lehet eltörölni. A Nocoinerek, azok a megkeseredett emberek, akik kimaradtak a Bitcoin raliból, amiért rajtuk kívül mindenki más hibás.


Hiába van itt a karácsony, az Északi-sark már nem fog visszafagyni. „Ami az Északi-sarkon történik, nem marad az Északi-sarkon, hanem az egész Földet befolyásolja majd.”


Ennek a versenyfutásnak ember és AI között így gyorsan vége lesz. A Google új AI-je négy óra alatt tanította meg magát úgy sakkozni, hogy megverje az addigi legjobb AI-t. Azért lehet próbálkozni: itt például komplex matematikai egyenleteket írnak színekkel. Hátha úgy könnyebb megérteni.


Sokat írogatunk kognitív disszonancia témában, de már Platón is ezt tette. Itt a barlanghasonlata a TED-Ed által rajzfilmesítve:


A Bloomberg „féltékenység-listája”. Azok a cikkek a 2017-es évből, amelyeket nem ők írtak, de szerettek volna.


Ha valamikor az ünnepek során elege lenne a földi boldogságból, akkor nézzen szét a Marson. Itt vannak a NASA Mars terepjárójának, a Curiosity-nek a panorámaképei.