jan.
6
2018

Hétvégi cikkajánló

Egy kevés jövő, egy kevés panasz az árakra és sok viselkedés-kutatás az idei első ajánlónkban. Jó szórakozást!


Mi lesz 2018-ban? Egy összefoglaló a Bloombergtől. Mármint az előre láthatóbb részéről.


Nem szokásunk a piaci várakozásokkal foglalkozni (mindegyik csak egy a sokból), de ez azért érdekes. A Merrill Lynch a saját 2018-as kilátásait úgy kommentálja: annyira optimista, hogy ettől már pesszimistákká váltunk. Mondjuk a reálgazdaságban van is mire. Akkora a feldolgozóipari aktivitás, hogy a nyersanyagok piaca is megérzi.


Interjú Zsiday Viktorral, a Citadella Származtatott Alap kezelőjével. „Tízszázalékos reálbér-növekedés mellett nagyon bénának kell lennie a kormánynak, hogy elbukja a választást, de a jövőre nézve van pár jelentős kockázat.”


Hogy ne csak mindig mi panaszkodjunk az eszement árakra.  „Nincs viszonyítási alap. Nincs félelemérzet. Egyetlen irány létezik: felfelé.”


Tanulságok Thalertől. És Mungertől: „Hogy lehetne a közgazdaságtan nem viselkedési?! Ha nem viselkedési, akkor mi a fene? Szerintem elég nyilvánvaló, hogy minden realitásnak tisztelnie kell az összes többi realitást.” És ha már viselkedés-kutatás: egy kiváló cikk a nacionalizmus szerepéről a múltban és jelenben. Pozitív vagy zéró végösszegű a játék? Az ellenfelek a komplementereim, vagy árulók?


Mit fogunk csinálni, ha majd dolgozni már nem kell? Harari könyveinek lényege egy cikkben. „Mi más a vallás, mint egy óriási virtuális valóság játék, amit egyszerre milliók játszanak?”


Az elektromos autók piaca olyan gyorsan változik, hogy az Egyesült Államokban a tulajdonosok 80 százaléka lízingeli, nem megveszi az autót. „Úgy gondolom, 3 év múlva annyival jobb lesz a választék, hogy csak nevetünk majd, hogy egykor 8 órán át töltögettünk.”