jan.
13
2018

Hétvégi cikkajánló

Piac, pszichológia, chipgyártók és vagyoni egyenlőtlenség az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást!


Tíz torzítás, ami 2018-ban is jelentkezik majd a befektetések területén. „Diverzifikációtól balféknek fogjuk érezni magunkat. Minden hosszú távú befektetési stratégia az ostobaság látszatát keltheti rövid távon.”


Igazából nem onnan tudni, hogy kriptodeviza-buborék van, hogy mennyibe kerül a Bitcoin. Hanem onnan, hogy mi történik azokkal a cégekkel, amelyek bejelentik, hogy kriptodevizával fognak foglalkozni.


Mi történt a chipgyártó iparágban, hogy most mindenki a chipek feltörhetőségéről beszél? „A processzorgyártók teljesítményt akartak, nem biztonságot.”


Viselkedési és narratív közgazdaságtan. „Nem mindenki érti a narratívákat, különösen a közgazdászok vannak ezzel bajban. „És még egy kis pszichológia: valóban különböznek a gumimacik ízei vagy csak a színük kavar minket össze? Segítség: a zöld Haribo nem almás és nem is dinnyés, hanem epres.


Egy ritka cikk, amely egyszerre támadja és védi a vagyoni egyenlőtlenséget. „Sokat javíthatnánk: egy gazdag család az összes gyerekének gondját viseli, nem csak azokét, akiknek a piac által jutalmazott képességei vannak.”