jan.
27
2018

Hétvégi cikkajánló

Piaci őrület, Kína, repülés, jövő és múlt az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást!


Az Inforádiós beszélgetések folytatódnak, ezúttal Magyarország munkaerőpiaca és demográfiája volt célkeresztben.


Egy csokor piaci hangulat összefoglaló. Soha nem látott mennyiségű (33 milliárd dollár) pénz áramlott a részvényalapokba a múlt héten, miközben a Merrill Lynch a „taktikai esés” esélyét látja, a Credit Suisse pedig a 25%-os „melt-up” lehetőségét nem zárja ki 2018-ban. És eközben: mi a baj az érték alapú befektetéssel? Az, hogy népszerű a technológia, pont ahogy az 1990-es években is az volt – annak vége a dotcom lufi lett.


Eközben Jeremy Grantham a fejlődő piaci érték mellett, Ray Dalio pedig amellett érvel, hogy akinek készpénze van, az kimarad. Shiller pedig a világ legdrágább részvénypiacát elemezgeti.


Hogyan működik Kína? Az állami vállalatoknál elrendelték, hogy profit az legyen, Belső-Mongóliában pedig 40 százalékkal felfújt ipari termelés, valamint 25 százalékkal felnagyított költségvetési bevétel-adatokra derült fény.


„A repüléshez már nem is kell a pilóta” – szól a fáma. „Ez a legtúlzóbb és legmakacsabb mítosz a repülés történetében” – szól a pilóta. A repülés most sem menne a pilóta nélkül, csak egészen más tudásra van szükségük. Pont, ahogy sebészre is szükség van az operációhoz a kisegítő technológiák mellett.


Pillantás a jövőbe: Bulgária lakossága évente 50 ezer emberrel csökken és Szófia kivételével teljesen reménytelen a helyzet.  A migránsok is nagyívben elkerülik az országot, de ez nem akadályozza meg a politikusokat abban, hogy menekültellenes hisztériát keltsenek.


Ha már jövő: miért ne féljünk az MI-től? Ugyanis a fejlődés most már majd arról szól, hogy a technológia adaptálódik hozzánk, nem fordítva.


Egy érdekes interjú az Indexen arról, hogy mit tanult az IMF az elmúlt 10 évből. „Az IMF intellektuálisan egy nagyon másmilyen hely most, mint volt mondjuk 2007-ben.”