Hétvégi cikkajánló (Betekintéssel!)

Már nem csak a hogyanra, de a miértre is keresi a választ a viselkedési közgazdaságtan. Trump párizsi különkiadásunk és meglepetésre egy újabb érdekes Kaszparov cikk. Többek közt. Jó szórakozást!


Jarred Dillian kötvénypiaci tanulságai: Készpénz! A készpénz annak a lehetősége, hogy később olcsóbban vásárolhassunk.


Hogyan hatnak a quantok a piacokra? Azáltal, hogy felismerik és kihasználják a piaci anomáliákat, egyúttal el is tüntetik azokat. Tehát a hatékony piacok elmélete egyre hatékonyabb lesz.


Sokszor foglalkozunk a viselkedési közgazdaságtannal, ami már elég jól leírja, hogy hogyan viselkedünk, amikor a különböző bias-ok (torzítások) bekapcsolnak. Azt viszont nem, hogy miért. Erre lehet megoldás a prediktív kódolás, azaz az, hogy az agyunk aktívan próbálja megjósolni a környezetünket és nem passzívan regisztrálni. E folyamatban pedig mondjuk egy confirmation bias nagy energiamegtakarítást jelent, bár azzal is jár, hogy amit az agyunk észrevesz, az erősen determinálva van azáltal, amit már tudunk.


Étkezzen otthon, úgyis kihalóban az éttermi étkezés! Tavaly 2 százalékkal, azaz 433 millió étkezéssel kevesebbet töltöttek el az amerikaiak éttermekben, ez 40 éves mélypont. Az egyik fő oka, hogy míg az éttermi szolgáltatások ára folyamatosan nő, az egyre fokozottabb verseny és a technológia áldásait magában hordozó élelmiszer-kiskereskedelemben egyre olcsóbb azt megvenni.


E cikk azt magyarázza, hogy az építkezés egy olyan iparág, ami „védve van” a robotizációtól. Például az USA-ban 2016-ban ugyanannyi házat építettek, mint 1992-ben, de 46 százalékkal több ember kellett hozzá. A magyarázat röviden, hogy az építkezés nagyon kevéssé uniformizálható tevékenység.


Trump kilépett a párizsi klímagyezményből, aminek sok üzenete van. Az egyik, hogy a klímaváltozás nem valós. Ezt járjuk körbe néhány cikk ajánlásával:

Ez a cikk jól összegzi, hogy a tudomány miért gondolja, hogy ember okozza a klímaváltozást. Ez pedig azt, hogy milyen erős a konszenzus a témában: a tudomány 97 százaléka ért ebben egyet. Ha az elég objektívnak tűnő tudományos ítélet nem elég, itt egy cikk arról, hogyan veszített a maradék 3% minden arzenálját felvonultató szénipar a szintén elég objektívnek tűnő amerikai igazságszolgáltatási rendszerben.
Ez a cikk pedig tételesen cáfolja a 3% legalaposabban összeállított érveit. Üdvözöljük a változó éghajlatunkban, kérjük minél kevesebbet tegyen e változásért!


„Nem lesz sakk a Newsweek címlapján!” – mondta 30 éve a Newsweek szerkesztője. Lett. Mi sem gondoltuk volna, hogy már megint „sakk cikket” ajánlunk. De ajánljuk.
Hogy jutott kilenc hét alatt Kaszparov a „Sosem vesztettem életemben” attitűdből a „nem félek beismerni, hogy félek” attitűdig? Így.


First world problems. Nyilván ismerik az 1989-ben emelt Wall Street-i Rohamozó Bika szobrát, ami a megállíthatatlan pénzügyi szférát jelképezi. Talán ismerik Félelemnélküli Kislány szobrát, akit idén márciusban, nőnapon tettek a szobor elé, jelképezve a… valamit. Egyesek szerint a nők nagyságát, mások szerint egyszerűen csak egy reklám, ami nem mellesleg tönkre- és „gonosszá” teszi az eredeti bika szobrot, hát már semmi sem szent?! Ez utóbbiak egyike most aztán kiegészítette a szoborcsoportot. A Félelemnélküli Kislány lábára Pisilő Mopszli üzenete elég egyértelmű: a bátor kislány húzzon onnan!