dec.
8
2014

Hódi László (54) – a Megatherm Kft. ügyvezetője

Vállalkozó, eredeti szakmája elektrotechnikus. 1983-tól egy fővárosi kisszövetkezet villamos-ipari technológiai kivitelező részlegét vezette. 1988-ban ezt önállósította vállalkozásként és kevéssel ezután megalapította a Megatherm jogelődjét, melynek csak neve változott a ma ismertre. A cég az eltelt évek alatt az épületgépészeti szakkereskedelmi piac egyik főszereplőjévé vált. 2013-ban a több cégből álló cégcsoport 5,1 milliárd forintos konszolidált nettó árbevételt ért el és 120 főt foglalkoztatott. Rendszeresen jár focizni, a barátaival teniszezik, s telente a családjával mindig elutaznak síelni.

1.    Mire különösen büszke szakmai pályafutása során?

Ez egyértelmű: 1989-ben alapított cégünk azóta is piacon van, sőt egyik meghatározó szereplője az épületgépészeti szakkereskedelmi piacnak, 25 éves működése során minden évben nyereségesen működött. A másik, frissebb sikerélményem az, hogy sikerült olyan munkatársi gárdát kialakítanom, amivel a cég ma már egyre inkább nélkülem – vagy legalábbis kevesebbel belőlem – is jól működik. És még annak örülök, hogy sosem kell összerezzennem, ha váratlanul megszólal a kapucsengő. Nem értem jöttek…

2.    Mitől jó egy vezető és mitől rossz?

Ezt talán nem én, mint vezető vagyok hivatott eldönteni… Minden vezető olyan, amilyen, és az idő majd megmondja mennyire jó és mennyire rossz.

3.    Mi az, amit a legjobban értékel egy munkatársában, és mi az, amit a legkevésbé tolerál?

A hűség és kiszámíthatóság számomra a legfontosabb, és rosszhiszeműség az azonnali kizáró tényező.

4.    Milyen kudarc érte pályafutása során és mit tanult belőle?

Nem tudunk a szakmában igen markánsan jelenlévő feketegazdasággal szemben az én elvárásaimnak megfelelő szintű eredményt felmutatni. Persze itt az a fő baj, hogy számomra a tisztességtelen eszközökkel operálók teljes mértékű diszkvalifikálása lenne a minimális elérendő cél.

5.    Ki volt önre a legnagyobb hatással a világ cég- vagy politikai vezetői közül? Miért éppen ő?

Öntörvényű ember vagyok, nem tudok ilyet megnevezni.

6.    Milyen munkával keresett először pénzt?

Szünidős diákként ablaktisztítással. Nagyon jól lehetett vele keresni, és ahogyan a negyedik emeleten kint álltam a párkányon egy kézzel az ablakkeretbe kapaszkodva, a másikkal az ablakot mosva, az irodista lányoknál is szereztem pár jó pontot…  Egy mai munkabiztonsági ellenőr biztosan szívrohamot kapna, ha látná, amit műveltem.

7.    Mi az a tanács, amit továbbadna egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak?

Ezt csak az anyagiak terén tudom megválaszolni, a kérdés teljes kifejtése filozófiai mélységekbe vezetne. Olyan pályát válasszon, amely lehetőséget biztosít számára, hogy idővel önálló tevékenységet végezzen, a maga ura lehessen valamilyen vállalkozásban. Bármibe bele lehet fogni. Amit az ember tiszta szívből, keményen és becsületesen dolgozva csinál, annak meg lesz az eredménye is.

8.    Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a világban?

Sokszor él bennem egy kép, hogy mi emberek csak nagyon kicsike porszemek vagyunk, és felülről valaki úgy tekint ránk, mint mi egy hangyára: észre sem vesszük, hogy agyontapossuk. Nos, ezt az érzetet a természet hatalmára, erejére vezetem vissza. Amikor olyan híreket olvasni, hogy valamikor belátható időn belül csak az Egyenlítő környékén lesz lakható, élhető a Föld, minden mást jég fog borítani, akkor nagyon aggódom szépunokáim, azok unokái miatt. Tehát az emberiség Földet romboló magatartását tartom a legnagyobb kockázatnak hosszú távon.

9.    Mi az, ami igazán kikapcsolja a munka után?

A családommal töltött időn kívül a sport, aztán a sport és megint csak a sport. Jöhet minden mennyiségben.

10.    Hol élne legszívesebben? Miért éppen ott?

Magyarországon. Ez a szülőhazám. Máshová csak elutazni szeretek…

+1

Sok olyan olvasónk van, akiket a befektetések világa érdekel. Van-e olyan befektetési módszer, elv, döntés, ami önnek bejött?

Volt idő, amikor sikerült alacsony költséggel megvásárolható befektetési alapokkal, rövid távon befektetve jó eredményt elérnem. De ma már azt hiszem, csak szerencsém volt, bullpiacon sikerült mindig kiszállnom, amikor egy alap pár napig, hétig esett, és visszaszállnom, amikor emelkedni kezdett. De ez még a válság előtt volt, az azóta eltelt időkről jobb nem beszélni…