Hogyan látják a professzionális befektetők a Danubius ajánlatot? (Aegon, Concorde, Generali)

A nyilvános vételi ajánlat megjelenése óta tartósan az 5.825 forintos vételár felett forognak a Danubius részvényei, ráadásul az előző két kereskedési napon kiemelkedően magas forgalom mellett. A Portfolio.hu három professzionális befektető véleményére kérdezett rá annak kapcsán, hogy az ajánlat változást hozhat-e a társaság befektetői megítélésében.

Palcsek Attila (Generali)

„Az ajánlat technikai jellegű, mégis jelzésértékű lehet a piac számára. Aki hosszabb ideje tartja a részvényt, nem érdemes felajánlania az 5.825 forintos vételáron (ennél a jelenlegi piaci ár is magasabb). A sztori még mindig inkább spekulatív, bár a tényleges ingatlanvagyon értékét semmiképpen sem tükrözi a jelenlegi árfolyamszint.
Az ajánlat időzítésében szerepet játszhat, hogy az ingatlanfókusz az elmúlt időszakban egyre erősebbé vált a régióban, nem elképzelhetetlen, hogy a stratégiai tulajdonos elébe szeretett volna menni annak, hogy esetleg a későbbiekben kelljen lényegesen magasabb áron növelnie részesedését.
Konkrét változásokat nem látok a menedzsment megítélésében, érdemes lehet megvárni, amíg a fundamentális és/vagy az ingatlan vonal kapcsán számszerű tényezők is megjelennek, a cég még mindig nem tartozik a legtranszparensebbek közé.”

Szabó László (Concorde Alapkezelő)

„A 180 napos súlyozott átlagár magasságába tett ajánlat arra utal, hogy a főtulajdonos a jövőbeni mozgásterét akarja növelni. Ha az lenne a célja, hogy rövid távon kivezesse a tőzsdéről a részvényeket, másként készítette volna elő a tranzakciót.
Az időzítésnek természetesen lehetnek mögöttes indítékai, de nem feltétlenül kell emögé komolyabb hátteret képzelni. Az természetesen lehetséges, hogy érdemi pakettel rendelkező befektetők felajánlották vételre részvénycsomagjukat a stratégiai tulajdonosnak, amely egybeesett a CP Holdings hosszabb távú céljaival, a megvalósításhoz pedig nyilvános vételi ajánlatra volt szükség.

Nem kétséges, hogy ingatlan alapon komoly érték van a szállodacég mögött, ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a társaság eszközarányos nyeresége nagyon alacsony. Ráadásul az 50 százalék feletti részesedéssel rendelkező tulajdonos kényelmes helyzetben van, a menedzsment pedig elvárásainak megfelelően irányítja a társaságot, így kevésbé fontosak a kisebbségi részvényesek igényei.
Komoly felértékelődési potenciál lehet a részvényekben, nem véletlen azonban, hogy mindez a fennálló kockázatok miatt nem árazódott be az eddigiekben.”

Zsiday Viktor (Aegon)

„Nem tisztázott, hogy mi állhat az ajánlat időzítésének hátterében. A stratégiai tulajdonos már évekkel korábban, a jelenleginél alacsonyabb árfolyamszinten tehetett volna ajánlatot, mégis minderre most került sor.
A piac számára megnyugtató lenne, ha a hasonló tranzakciókkal kapcsolatban transzparensebb hozzáállást mutatna a társaság, és megmagyarázná a felmerülő kérdéseket. Nem bízom abban, hogy egy esetlegesen körvonalazódó tranzakció kapcsán fontos szempont lenne a kisrészvényesek érdeke.
Egyértelmű, hogy a társaság ingatlanállománya lényegesen többet ér, mint amennyit az aktuális árfolyam tükröz, a befektetők azonban szívesebben fektetnek olyan részvénybe, ahol látják, hogy a stratégiai tulajdonos és a kisebb részvényesek érdekei bizonyosan egybeesnek.”

Forrás: Portfolio.hu – 2006. augusztus 10.