Holdkövek az Ovális Irodában

Joe Biden kérésére, a Fehér Ház Ovális Irodájába került egy igazán méretes, harmincdekás holdkőzet, ami már az egyik könyvespolcon fogadta a beköltöző elnököt.

A 76015 számú mintát Eugene Cernan és Harrison Schmitt a Taurus-Littrow Völgy mellől gyűjtötték be 1972-ben. Mindössze néhány héttel azelőtt, hogy Joe Bident először kongresszusi képviselővé választották. A csaknem három kilós kődarabot a Johnson Emberes Űrrepülési Központban feldarabolták, és az egyik 30 dekás darab a 76015,143 jelzetet kapta. A minta később Berlinbe került, ahol a Technikai Múzeumban állították ki a közel 4 milliárd éves kődarabot.

A minta egyik felén, amelyik a világűr felé nézett, látszódnak a mikrometeorok becsapódásainak a nyomai. A másik felén pedig az egyenes vágási felület a tudományos vizsgálatokra emlékeztet.

Bár ez az első holdkőzet, ami egy elnöki ciklus kezdetétől az Ovális Irodában van, de nem az első holdi minta, ami hosszasan időzött az elnöki munkahelyen. 1999-ben, a holdra szállás 30. évfordulóján Bill Clinton elnök az irodájában fogadta Armstrongot, Aldrint és Collinst. Az alkalomra magukkal hozták a NASA raktárából az általuk begyűjtött 10057,30 számú mintát. A minta a látogatás után, az elnök kifejezett kérésére az irodában maradt, egészen az elnöki ciklus végéig, 2001 januárjáig.

“A Fehér Házban egy holdkő volt az, ami leginkább elősegítette számomra a távlatos politikai gondolkodást” – mondta el Clinton Neill DeGrasse Tyson asztrofizikusnak, egy a National Geographicnek adott 2015-ös interjúban. “Kitettem a holdkövet az asztalra, és a következő két évben, amikor Republikánusok és Demokraták, vagy bármely kérdésben egyet nem értő felek jártak nálam, és kezdett eldurvulni a vita, azt mondtam: “Várjanak csak egy pillanatra! Látják ezt a holdkövet? 3,6 milliárd éves. Mi csak átutazóban vagyunk itt, és nincs sok időnk, úgyhogy kérem, nyugodjunk le, és találjuk ki, hogy mi lenne a helyes lépés.” És ez minden alkalommal működött.” “Egy tárgyat néztek, ami olyan régen keletkezett, amit jóformán el sem tudtak képzelni. Ez segített nekik kitisztítani a fejüket és a lelküket, és elszánni magukat, hogy újra nekilássanak a konszenzus megkeresésének.” – mondta Clinton.

A NASA-nak nagy szüksége van a távlatos politikai gondolkodásra, most, hogy az idei első várva várt akcióján, az új hordozórakéta tesztjét a tervezett nyolc perces időtartam helyett egy perc után le kellett állítani. Reméljük, az új adminisztráció a felmerülő nehézségek ellenére kitart az Artemis program mellett, és 2024-ben irány a Hold!