Holdkőzetek

A Földön közel 385 kg holdkőzet van. Ennek nagyobbik részét az Apollo küldetések során hozták a Földre, a szovjet Luna program három szondája összesen fél kilónyit juttatott vissza a Földre.

Az első holdra szállás, az Apollo-11 küldetés után a Holdon gyűjtött kőzetek egy kis részéből protokoll ajándékot készíttetett Nixon elnök. Az ENSZ országai és az Egyesült Államok tagállamai is kaptak egy-egy fa kiállító állványt, ami az adott országnak a Holdon járt zászlaját, két kis emlékérmet, és négy darab rizsszem méretű Holdpor szemcsét magába foglaló plexigömböt tartalmazott.

2012-ben néhány újságíró utánajárt, hogy mi történt ezekkel az ajándékokkal. Mi magyarok, kellőképpen megbecsültük a saját példányunkat, mert a Magyarországnak 1970-ben eljuttatott példányt a Természettudományi Múzeumban őrzik. Vannak államok és országok, amelyek nem találják a saját példányukat, a svédekét például ellopták. Más ajándékok az ország diktátorának bukásakor tűntek el, így járt Románia is a saját példányával.

Ezeknek az ajándékoknak az utóéletét nem követi a NASA, azonban a leltárban szereplő kőzetminták egy részét oktatási-kutatási céllal kölcsönadják más intézményeknek.  1994 óta, egy nemzetközi kölcsönzési egyezmény keretében az ELTE Természettudományi Kara is rendelkezik 18 kőzetmintával, amit még az Apollo-12 űrhajósai gyűjtöttek.

A minták nagy részét azonban még ma is Houstonban őrzik, és rendszeresen ellenőrzik, hogy még megvannak-e. Ez nem akadályozta meg 2003-ban a fiatal gyakornokot, Thad Roberts-et abban, hogy szerelmi ajándék gyanánt a kedvesével kirabolja a laboratóriumot. A rablás történetének nem minden részlete tisztázott, de az egyik meglepő, regénybe illő részlet szerint, az oxigénmentes (nitrogénnel feltöltött levegőjű) laboratóriumba búvárruhában törtek be. Mivel a mintákat a tolvaj megpróbálta értékesíteni is, végül tettéért hét év börtönbüntetést kapott.

A Holdról a Földre hozott minták egy részét még sohasem vizsgálták meg. Ez nem a hanyagság vagy nemtörődömség, hanem tudatos, bölcs és – tegyük hozzá – mélységesen alázatos tudományos hozzáállás eredménye. A Holdról gyűjtött minták egy részét még a Holdon légmentes tartóedényekbe helyezték, sőt, egy részüket lefagyasztva tárolják, hogy később, ha egyszer az anyagvizsgálati módszerek fejlettebbek lesznek, akkor ezekkel a fejlett módszerekkel meg lehessen vizsgálni olyan mintákat is, amelyeket a földi tárolási körülmények lehetőség szerint nem módosítottak.  A NASA a következő Hold expedíciók előkészítéseként, most találta elérkezettnek az időt, hogy ezeket a mintákat a kutató közösség számára elérhetővé tegye. Mivel az anyagtudomány az elmúlt 50 évben nagyon sokat fejlődött, kíváncsian várjuk az eredményeket, hogy azok megerősítik, vagy megcáfolják mindazt, amit a Hold kialakulásáról gondolunk.