Hongkong ismét fókuszban

Biztosan mindenki emlékszik még a tavalyi hongkongi tömegtüntetésekre. A tüntetéssorozat kiváltó oka a 2019-es hongkongi kiadatási törvény módosítási javaslata volt. A törvény elfogadása esetén, a helyi hatóságoknak joga lett volna feltartóztatni és kiadatni minden olyan személyt, akit olyan területeken köröznek, amelyekkel Hongkongnak nincs közvetlen kiadatási egyezménye, beleértve Tajvant, és a szárazföldi Kínát is. A törvény lényegében a hongkongi lakosokat, és a városba látogató embereket közvetlenül kínai jogi fennhatóság alá helyezte volna. A törvény elfogadása azt jelentette volna, hogy jelentősen sérül az egy ország két rendszer elve, és a hongkongi polgárok szabadságjogai is csorbulnak. A tüntetések hatására akkor Kína meghátrált.

A Hongkonggal kapcsolatos feszültségek azonban ismét fellángoltak. A kínaiak a múlt héten terjesztették elő azt a törvényt, amely betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását, és a központi kormányzat ellen irányuló, “felforgatónak” minősített cselekményeket. Ez az eljárás merőben különbözik a korábbi jogalkotási szokásoktól, mivel ez a törvényjavaslat valójában Pekingből származik, nem pedig Hongkongból. Ez közvetlen támadás Hongkong demokráciája ellen. A kínai parlament közvetlenül illeszti be a jogszabályokat Hongkong alkotmányába. A törvényjavaslat hatására a tüntetések nagy valószínűség szerint újra fel fognak lángolni.

Az események hatására a nemzetközi politikai szintéren is komolyabb viharok várhatóak. Az amerikai szenátus máris jelezte, hogy szankciókat fog bevezetni a törvényt végrehajtó tisztviselők és vállalatok ellen. Trump elnök szintén figyelmeztette Kínát, hogy az Egyesült Államok „nagyon erősen” reagál majd a kínai jogszabályokra.  A Fehér Ház szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Hongkong elveszítheti nemzetközi pénzügyi szerepét.

Az amerikai reakciókra válaszul Kína külügyminisztere közölte, hogy arányos válaszlépéseket fog eszközölni minden amerikai beavatkozási kísérlettel szemben.

Mindeközben a koronavírussal kapcsolatosan is élesedik az ellentét a két nagyhatalom között. Trump elnök a közelmúltban adott interjúban az alábbi kijelentéseket tette:

“Nagyot csalódtam Kínában!” “Sosem szabadott volna hagyniuk, hogy ez megtörténjen. Megkötöttem egy nagyszerű kereskedelmi megállapodást, de ezek után már nem jelenti ugyanazt nekem. Alig száradt meg a tinta és már jött is a csapás.”  “Akár laboratóriumból származik, akár denevérektől, akkor is Kínából terjedt el a vírus, így nekik kellett volna megállítaniuk. Meg tudták volna állítani a vírust annak forrásánál, de most már elszabadult.”

Fehér házi információk szerint Trump elnök fontolóra vette a tavaly megkötött kereskedelmi megállapodás felmondását is, és újabb gazdasági szankciók bevezetését fontolgatja Kínával szemben.

Véleményem az, hogy egy újabb súlyos, a világgazdaságra nézve veszélyes geopolitikai összecsapás kezd kibontakozni a szemünk láttára, egy világjárvány közepén, amiről a piacok még egyáltalán nem vesznek tudomást. Úgy tűnik, hogy a katasztrofális második negyedéves növekedési adatokon a befektetők túlléptek, és a koronavírus elleni vakcina előállítási fázisaira koncentrálnak ezer százalékban. Nekem egy kérdésem maradt mindösszesen: emlékszünk még arra, hogy mi történt 2018 év végén a piacokon miután, leesett a trade war tantusz?