Hosszabb lehet a válság, mint hisszük

A válság okozta sokkból elsőként a fejlett piacok állhatnak talpra, azonban erre a várakozásokhoz képest csak később kerülhet sor – véli Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, aki ma a Portfolio.hu Nyugdíjpénztári Estjén is előadóként vesz részt. A válság elmélyülésével összhangban pedig a fejlett országok a forrásaikat a hazai gazdaság megsegítésére fogják fordítani, miközben a szabadpiaci gazdaságpolitikát a protekcionista állam képe válthatja fel.

Egyes vélemények szerint 2009 második felétől magára találhat az amerikai részvénypiac. Mit gondol, helytálló ez a megállapítás?
Bilibók Botond: Amennyiben medvepiaci emelkedésre gondolnak, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy látunk fellendülést a piacon. Félretéve a viccet, ez a piaci helyzet, válság szerintem hosszabban elnyúlhat, mint ahogyan most gondolnánk. Ne legyen igazam, és akkor mindenkinek könnyebb lesz.

A fejlett vagy a fejlődő világ járhat élen a majdan bekövetkező gazdasági fellendülésben?
B.B.: Úgy gondolom, hogy a világ fejlett piacai fognak először talpra állni a nehéz idők után, miután a szükséges források, pénz, jog- és intézményrendszer itt állnak leginkább rendelkezésre. Minél hosszabb, mélyebb a válság, annál inkább fogjuk tapasztalni, hogy a fejlettek „magukra költik a pénzt”. Ezen túl úgy sejtem, megjelennek majd a protekcionizmus régi és új formái is ezeken a piacokon.

Helyes lépésnek tartja, hogy 2011-ig kitolták a nyugdíjpénztárak választható portfólióinak kialakítását?
B.B.: Erre a kérdésre nem tudok egyértelmű választ adni, ugyanis minden erőteljes átalakítás esetében – véleményem szerint – jobb a fokozatosság. Ez a lépés, a nyugdíjpénztáraknak adott hosszabb feltöltési idő így is felfogható. Másfelől nézve kapkodásnak is láthatjuk, amit viszont a lehető legrosszabb megoldásnak tartanék. Ki-ki döntse el, hogy pontosan mi állhat a háttérben.

Forrás: Portfolio.hu – 2009. február 11.