Hova kell menekíteni Magyarországról a pénzt?

Naponta teszik fel ezt a kérdést aggódó ügyfelek a brókereknek, befektetési tanácsadóknak. Elveszett a bizalom és pánikhullám jöhet, a lakosság jelentős tömegei menekíthetik ki a pénzüket az országból, ha nem lép sürgősen a kormány – véli a Concorde Alapkezelő blogjának egyik szerzője.

Naponta kapok olyan telefonhívást, hogy hova kell menekíteni a pénzt, milyen devizába, milyen országba vigyék megtakarításaikat, mert itthon nem érzik biztonságban. Hiába próbálok mindenkit nyugtatni, láthatóan nem lehet, a bizalmatlanság mételyként terjed a lakosság köreiben – írja az Alapblog egyik szerzője, aki szerint a bizalomvesztés önbeteljesítő jóslatként működni – akár van alapja, akár nincs. Ha a lakosság jelentős tömegei kezdik kivinni pénzüket az országból, akkor az gyengíti a forintot, amitől még többen megijednek, s menekítik ki pénzüket, amitől újabb pánikhullám következik be.

A szakértő szerint most még nem késő ezt megakadályozni, de ehhez többek között gyorsan meg kellene állapodni az IMF-fel. A további ajánlott teendőkről itt olvashat, nem sorolnánk fel, mert már a fenti kitétel sem látszik túl valószínű forgatókönyvnek. A mai hírek szerint legalábbis londoni elemzők elhúzódó IMF/EU-tárgyalásokra számítanak, mert a kormány „korlátozott rugalmasságot” mutat a másik két féllel szemben. A Barclays Capitalnél lehetségesnek tartják, hogy a megállapodás a magyar piaci árfolyamok további jelentős esésének „hatására” jön csak létre.

A magyar parlament a múlt héten elfogadta a gazdasági stabilitási törvényt, annak ellenére, hogy az EU-bizottság elnöke kérte a szavazás elhalasztását az uniós joggal való összhang vizsgálatának idejére. A Barclays Capital elemzői szerint ráadásul a jegybanktörvény tervezetében is maradtak vitatott elemek.

A magyar kormánynak jövőre 14,9 milliárd euróra lenne szüksége a piacról, a GDP 13,6 százalékára. A cég elemzői szerint az újév kezdetén sem lesz korrekció a mostani gyengülés után. A befektetőknek azt ajánlják, hogy shortolják a forintot és a ház véleménye szerint a kormány és az EU/IMF közötti esetleges „tartós kapcsolathiány” gyengíti a kormány lehetőségeit a valószínűsíthető magánszektorbeli tőkekiáramlás kezelésére.

Forrás: ecoline.hu – 2011. december 29.