Hozamaink harmada a fejlődő piacoktól függ

A fejlődő piacok az elmúlt két évtized alatt elérték, hogy napjainkban már a fejlett gazdaságokra is alapvető befolyással legyenek. A fejlett országokban elérhető hozamok harmadrésze már ezektől az országoktól függ. Hogy mit hoz a jövő, most még nehéz kitalálni, viszont beszédes, hogy Kína jelenleg úgy tudja a világ összes piacát megmozgatni, hogy pénzügyi integrációja valójában még csak most kezdődött el.

A fejlődő és a fejlett piacok közötti kereskedelmi/pénzügyi integráció olyan szinten meg tudott nőni az elmúlt két évtized során, hogy a feltörekvő piacok nem megkerülhetők már a fejlett országok számára. Erre figyelmeztet legalábbis az IMF legújabb jelentése, amiben a fejlődő piacokról induló hatások más országokba való átgyűrűzését vizsgálták.

Ráadásul a szervezet közgazdászai szerint a piacok még csak most kezdik megérezni, milyen lesz például Kína növekvő súlya a következő évek során. Az ázsiai ország pénzügyi kapcsolatai ugyanis még ki sem épültek igazán.

Hatalmas fejlődésen mentek át a fejlődők

Az elmúlt két évtized során a fejlődő piacok részesedése a globális gazdaságból a kibocsátás, a kereskedelem és a pénzügyi rendszerek tekintetében is jelentősen megnövekedett. A világ elmúlt 15 évben elért gazdasági növekedésének több mint feléért például ezek az országok felelősek, és a Föld GDP-jének 38%-át is a fejlődő gazdaságokban termelik már meg.

A fejlődő országok közötti kereskedelem napjainkban már a húszszorosa az 1990-es évek elején látottnak, és a fejlett és a fejlődő országok közötti árucsere mértéke is meghaladja már a fejlődők között zajlót. Bár a pénzügyi integráció némileg lassabb ütemben növekedett, a fejlett országok bankjainak fejlődő piaci kitettsége is megkétszereződött 2005 és 2013 között.

A pénzügyi piacok esetén is fontos különbséget tenni a részvény- és a kötvénypiacok között. A fejlődő piaci részvények árfolyamváltozásainak hatása ugyanis alapvetően nőtt meg az elmúlt időben. Ezzel szemben a kötvénypiaci hatások átgyűrűzése nem mutat hasonló tendenciát.
Ezzel együtt is érdekes adat, hogy míg a fejlődő országok belföldi részvénypiacainak kapitalizációja megduplázódott az elmúlt két évtized során, a kötvénypiacok ugyanezen idő alatt több mint hétszeresükre tudtak növekedni.

Kína befolyása nagyot fog nőni

Az utóbbi időben hozzászokhattunk már, hogy Kínából gyakran aggasztó hírek érkeznek, amelyek megrázzák a pénzügyi piacokat. Ez nem is meglepő, hiszen a világ második legnagyobbja, az eddig főleg az iparára épülő kínai gazdaság teljes átalakuláson megy keresztül. A jövőben egyre inkább a belföldi fogyasztását akarja szem előtt tartani.

Ami viszont igazán fontos, hogy az olyan fejlett gazdaságok jegybankjai, mint az amerikai Fed is már egyre nagyobb súllyal veszi figyelembe döntéseinél, mi is történik a fejlődő világban. Különös tekintettel természetesen Kínában.

Az IMF szerint a fejlett piaci részvények és devizák árfolyammozgásainak harmadáért már fejlődő piaci események átgyűrűzése tehető felelőssé. Egy dolgot azonban nagyon fontos észrevenni: a Kínából érkező hírek úgy tudtak az utóbbi hónapokban világszerte aránylag komoly piaci felbolydulásokat okozni, hogy a külföld tényleges pénzügyi kapcsolata továbbra is viszonylag gyenge az országgal.

Ez a helyzet azonban nagy változáson mehet keresztül a jövőben. A külföldi befektetők ugyanis egyre könnyebben férhetnek hozzá a kínai belföldi piacokhoz, a tőkekorlátozások is egyre enyhébbé kezdenek válni. Ez pedig azt jelenti, hogy Kína piacokra gyakorolt közvetlen hatása egyre inkább nőni fog a jövőben, mivel pénzügyi integrációja a világ többi részével várhatóan még jobban fel fog gyorsulni.

A kínai kötvénypiac például 6 700 milliárd dolláros méretével már így is a világ harmadik legnagyobbja, és növekedése az elmúlt években sem látszik lassulni.
Eddig nagyrészt zárva volt a külföldi befektetők előtt, de tavaly ez is megváltozott, amikor engedélyezték, hogy jegybankok és állami vagyonalapok is befektessenek ezen a piacon. Ennek a korlátozott nyitásnak köszönhetően pedig várhatóan egyre több jegybank fog kínai eszközöket vásárolni.

Ez azonban még csak a kezdet. Míg a fejlett piaci szakembereknek egyre nagyobb figyelmet kell szentelniük a fejlődő piacoknak, a kínai döntéshozókat is egyre nagyobb felelősség fogja terhelni.