Huawei az önvezető autók piacán?

Az Össz-kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség a magáncégek 2017. évi bevételei alapján készített összeállításában a Huawei végzett az első helyen. A bevétele 15,7 százalékkal, 88,8 milliárd dollárra nőtt. A mobiltelefon értékesítésben a Samsung után a 2. helyen szerepel a világon és első helyen (ha a leányvállalatát, a Honort is beleszámítjuk) Kínában.

A 2018. évi bevételeket negatívan érinti az a kitiltási sorozat, amit a cég elszenved. Legutóbb az ausztrál hatóságok tiltották be az 5G hálózat fejlesztését a Huawei és a Zte számára – nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva. A fenti cégek esetén az USA-ban is korlátozásokat vezettek be, megtiltották, hogy állami megrendeléseken pályázzanak. Júliusban egy brit kiberbiztonsági tanács megállapította, hogy nincs rá teljes garancia, hogy a Huawei eszközei ne jelentenének nemzetbiztonsági kockázatot. Ellenpélda is van: a Deutsche Telekommal például együtt dolgozik az 5G fejlesztésén.

A mobiltelefonok térnyerésével az 5G hálózat egyre fontosabbá válik a fel- és letöltési sebességek gyorsítása érdekében, de megnyithatja az utat a gépek egymás közti gyorsabb kommunikációja felé is. Kiemelten fontos az önvezető autók tekintetében is a teljes lefedettség és a gyors hálózat, amit az 5G kínál. Így elképzelhető, hogy a cég a mobilok piacán gyűjtött adatok segítségével új üzletágakat épít és beszáll akár az önvezető autók piacára is. Azaz a folyamat már el is indult: egy önvezető Porsche Panamerát kapcsoltak össze a Huawei Mate 10 Pro mesterséges intelligencián alapuló processzorával, amelynek segítségével az autó valós helyzetben is képes volt megérteni a környezetét és felismerni a tárgyakat. Ehhez a saját fejlesztésű alkalmazását, okos telefonját és az autóba épített szenzoros robotrendszert használta a Huawei. A jelenség nem csak marketingértékű, valóban nagy dobás, hiszen a  fejlesztők többsége saját fejlesztésű chipeket készít erre a célra, a Huawei viszont a telefon chipjét alkalmazza.

Több autógyártóval is együtt dolgoznak, Barcelonában is végeznek teszteléseket, de a Huawei magyarországi jelenlétének köszönhetően szoros kapcsolat alakulhat ki a hazánkban jelen levő autógyártókkal is.