Idén ne tőzsdézzünk – üljünk és várjunk!

A tőzsdetörténelemben szinte mindig rosszul végződtek a jelenlegihez hasonlítható évek. A Stock Trader’s Almanac, az amerikai tőzsdések évkönyvének a főszerkesztője, a portfoliókezelőként is tekintélyes Jeff Hirsch a részvények helyett inkább a nemesfémeket és az erős dollárt ajánlja a kisbefektetők figyelmébe. Számításai szerint az amerikai indexek értéke mához hét hónapra a jelenlegi szintekhez képest mintegy 25 százalékkal lesz lejjebb. Már benne vagyunk és néhány évig benne is maradunk a „medvepiacban” – véli az interjúalany, aki szerint nagyobb valószínűséggel választ idén ismét demokrata elnököt Amerika, mint republikánust. Ha ez bejön, akkor viszont – a történeti tanulságok szerint – a jövő esztendőben az idei teljesítményhez képest erősödni fog a tőzsde és gyengülni fog a dollár.

Zentai Péter: Riasztást adott ki az év legelején a CNBC-n. Azt üzente a kisbefektetőknek, hogy „gyorsan a partvonalra, befejezni a játékot!” Figyelmeztetését az egész évre vagy csak a következő hetekre, néhány hónapra vonatkoztatja?
Jeffrey Hirsch: Önmagukban a történelmi minták tanulságai is roppant óvatosságra intenek az egész idei évre szólóan. Száz év leforgása alatt egyetlenegyszer (1988-ban) fordult csak elő, hogy nem esett a tőzsde a hivatalban lévő elnök második terminusának végét jelentő esztendőben. Az ilyen választási évek közismerten rossz ómennek számítanak… Ez nem csupán számmisztika: az ilyen években mindig „béna kacsaként” szerepel a leköszönni készülő elnök és vele egyetemben mind a kormány, mind a törvényhozás. Az adatok alapján ugyancsak vészes előjel, hogy elmaradt a téli időszakot jellemző ún. Santa Claus rali. Az új év első hetétől kezdődően pedig zuhanásnak indultak a részvényárfolyamok.

Milyen mértékű esések jellemzik az ideihez hasonló években a piacokat?
Száz évre visszamenőlegesen azt mutatják az adatok, hogy a Dow Jones átlagosan 14, az S&P500 11 százalékos mínuszban zárja az ilyen éveket.

A jelen aktuális világpolitikai és világgazdasági történései szabályosan „meg is ágyaznak” annak, hogy mindenképpen bejöjjön idén a történelmi minta. Az itt és most fejleményei nagyon úgy festenek, hogy be fognak igazolódni az Ön nevével fémjelzett tőzsdei almanach idei évre szóló jövendölései…
A korábbi évtizedek adataiból természetesen a legcsekélyebb mértékben sem következik, hogy éppen az idén lassulhat le vészesen Kína gazdasága, hogy ennyire zuhanhatnak az olajárak, hogy konfliktushelyzet alakul ki Irán és Szaúd-Arábia között, hogy Európát migránsok további nagy tömegei árasztják el. Mindezen fejlemények önmagukban véve – a százéves megfigyelésektől abszolút függetlenül – rontják az idei tőzsdei év kilátásait.
Mindennél fogva igencsak megalapozott érvek szóltak amellett, hogy figyelmeztessem a CNBC-n keresztül a befektetőket: legyenek roppant óvatosak, egyelőre ne csináljanak semmi különösebbet. Ne adjanak el persze mindent, de ne is vásároljanak. Részvényeket semmiképpen sem. Amit tehetnek, az nem egyéb, mint hogy higgadtan, türelmesen kivárnak, s visszahúzódnak a partvonalon kívülre. Csak semmi hiperaktivitás!

Ön is tartja magát ehhez?
Novemberben komolyabb arany pozíciókat nyitottam magamnak és ügyfeleimnek. A nemesfémek a mostanihoz hasonlatos világgazdasági és világpolitikai konstellációkban ugyanis nagy valószínűséggel komolyan erősödhetnek. Ugyanakkor S&P-t shortolok. Ilyenkor érdemes kincstárjegyet venni és persze készpénzt, dollárt tartani.

A dollár további erősödésével számol az idén? Illetve mekkora gyengülést vár a részvények piacán?
A dollárt felfelé hajtja, hogy globális áresések és geopolitikai bizonytalanságok idején mindig a legfrekventáltabb menedéknek bizonyul. Az amerikai nemzetgazdaság egyébként minden máshoz viszonyítottan is eleve a legbiztosabb lábakon áll. Ehhez jönnek még a Fed további várható kamatemelései. Nagyon nehezen képzelhető el egy ilyen felállásban a dollár gyengülése… A készpénzre azért is van szükségünk, hogy legyen miből részvényeket vásárolni, ha – megérzésünk szerint – már túlságosan sokat esett a piac.
Ami a Dow és az S&P várható alakulását illeti: 2016 – számításaink szerint – ezen indexeknek a jelen szintekhez képest összességében 20-30 százalékos esését fogja hozni. Történeti analógiák és technikai elemzések egyaránt arra utalnak, hogy a következő néhány évben a „medve” fogja uralni a piacokat, amelyeket kérészéletű, úgynevezett medvepiaci ralik fognak szakaszosan megszakítani.
Személyes megítélésem szerint már benne is vagyunk a gyengülő piacban, a „bear marketben”.

Egy demokrata vagy egy republikánus elnök tenne jót a piacnak a következő években?
A hivatalba lépés évében egy demokrata elnök megválasztása esetén szoktak erősödni a részvénypiacok. A republikánus elnök viszont a dollár helyzetét teszi még masszívabbá. A második, harmadik esztendőben viszont fordulni szokott a kocka. Ez a konstans történeti minta…

Megérzése, megfigyelői tudása, tapasztalata mit üzen? Demokrata vagy republikánus elnöke lesz-e jövőre Amerikának?
Hillary Clintonnak jobbak az esélyei, mint bármely republikánus ellenfelének. E mögött az egyik nagyon fontos faktor, hogy a nők túlnyomó többsége Hillaryhez húz: márpedig több hölgy fogja leadni szavazatát a novemberi választáson, mint amennyi férfi. A várható republikánus jelölt és Clinton asszony között azonban kétségtelenül egyre szorosabb a küzdelem. Mindent egybevetve mégis arra mernék fogadni, hogy Hillary Clintont fogja következő elnökévé választani ez az ország.