Indul az első nemzetközi Concorde Alap

Ezúttal egy nemzetközi részvényalappal bővíti alapcsaládját a Concorde Befektetési Alapkezelő Rt. Az alapok alapjaként működő konstrukció az MSCI World Indexet képezi majd le.

A Concorde Nemzetközi Részvény Alap révén elsősorban intézményi befektetőket kíván megcélozni az alapkezelő, ami alapján az induló tőke 250 millió forint körül várható. A nettó eszközérték a tervek szerint az év végére átlépheti az 500 millió forintot is. Az alap menedzselése szempontjából fontos kiemelni, hogy passzív alapot terveznek, s nem részvények vásárlásával, hanem néhány Exchange Trading Fund (ETF) révén kívánják leképezni a benchmarkot. Az alapkezelő célja, hogy a befektetési lehetőségek figyelembevételével az alap forrásainak átlagosan 50-100 százalékát fordítsa külföldi kollektív befektetési értékpapírok vásárlására, és ez által egy diverzifikált, a külföldi részvénypiacok teljesítményétől függő portfóliót alakítson ki. Diverzifikációs, költséghatékonysági és likviditási megfontolásokból korlátozott mértékben hazai kollektív befektetési értékpapírok is az alap részét képezhetik. A benchmark 95 százalékban az MSCI World Index, 5 százalékos súllyal pedig az RMAX.

A befektetési jegyek vétele jutalékmentes, a visszaváltás jutaléka maximum 500 forint (kivéve 5 napon belüli visszaváltás esetén, amikor 5 százalékos „büntető” jutalék van). Az alapkezelési díj 1 százalék, a letétkezelő 0,15 százalékért dolgozik. Az alapot terhelik emellett még a hagyományos működési költségek is.

Forrás: Portfolio.hu – 2002. július 11.