Ingyenes készpénzfelvét? Inkább még én keressek rajta!

Tegnap egészen véletlenül feltaláltam a nem csupán díjmentes készpénzfelvétet, hanem azt is, amin hasznom keletkezik.

Bankkártyával vásároltam két ruházati cikket 29.998 forintért. Másodpercekkel később megállapítottam, hogy élni szeretnék a pénzvisszafizetés lehetőségével, amelyre használatlan termék esetén az első pár napban van lehetőségem. A pénztáros így visszavette tőlem az árut, majd készpénzben 30 ezer forintot átnyújtott nekem.

Egy „normális” világban, ahol az állam nem kíván piactorzító hatásokkal belenyúlni a pénzforgalomba, illetve ahol a jegybank biztosítja, hogy létezzen minden címletben az általa kibocsátott pénz, ez egy semleges művelet lett volna. A mi országunkban viszont nem létezik egyforintos, pedig egy forintokban mérjük a vagyont. Illetve a mi országunkban elmenne 300 forintom egy ekkora készpénzfelvételre. Hiszen egyszerre élvezhetem a kontinens legdrágább bankrendszerét, valamint az egyetlen mérvadó állami sarcot azon, ha a pénzemhez kívánok jutni. (Értsd úgy, hogy a pénzemet nem egy kereskedelmi bank mérlegében szeretném látni, hanem a jegybank felé közvetlen követelést támasztani, tehát készpénzt tartani.)

Ez is csak egy apró torzulás, amit egy állami beavatkozás okoz. De mire költsem a 300 megspórolt forintot? Valami olyasmi kellene, amit amúgy is csak készpénzzel fizethetek ki. Legyen fagylalt!