Interjú Schiller Péterrel

Schiller Péter, a Schiller Autóház alapító tulajdonosa és vezérigazgatója. A kezdeti autószerelő kisvállalkozást, mely mára közel 250 alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalattá vált, családja támogatásával és segítségével építette fel, és mára az ország egyik meghatározó autókereskedőjének mondhatja magát. 2004-ben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az Év Vállalkozója Díjjal tüntette ki, később munkássága révén Miniszteri Elismerésben is részesült, továbbá a főváros XIII. kerülete díszpolgári címmel tüntette ki 2014-ben. A magyar ökölvívás elkötelezett támogatója, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökségi tagja.

1. Mire különösen büszke szakmai pályafutása során?
A legbüszkébb arra vagyok, hogy a fiam és én létre tudtunk hozni az elmúlt 30 évben egy olyan vállalkozást, amire a kezdetekben nem is gondoltam volna. Ehhez természetesen mindig kellett a családom támogatása, feleségem segítsége, amely nélkül ma nem tartanék ott, ahol.

2. Mitől jó egy vezető és mitől rossz?
Ronald Reagan, korábbi amerikai elnök, aki színészként kezdte pályafutását, nagyszerű vezető volt. Ő nem értett minden gazdasági folyamathoz, viszont olyan csapatot válogatott maga köré, akik értettek hozzá, és segítették munkáját, neki csak a külsőségekkel kellett foglalkoznia.
A jó vezetőnek érteni kell ahhoz, hogy olyan embereket tegyen maga köré a csapatába, akik értenek a szakmához. Én is igyekeztem mindig nálam okosabb embereket felvenni, több kevesebb sikerrel. A rossz vezető azt hiszi, mindent ő tud a legjobban, és ezzel néha komoly károkat okoz magának és a cégének egyaránt.

3. Mi az, amit a legjobban értékel egy munkatársában, és mi az, amit a legkevésbé tolerál?
Sok szempont alapján lehet értékelni a munkatársakat, én a motivációt emelném ki, mint fő értékelési tényezőt. Egy munkatársat mindig meg kell fizetni, cserébe elvárom az  ő lojalitását és a tehetsége szerinti kiváló munkát! Így együtt dolgozva lehet „szárnyakat” adni a cégnek. Amit a legkevésbé szeretek, illetve nem tűrök el; az az, ha valaki többször hibázik.  Egyszer lehet, de kétszer már nem szabad ugyanabba a folyóba lépni.

4. Milyen kudarc érte pályafutása során és mit tanult belőle?
Egy örmény kereskedő szavaival élve: „Fiam, sose azt nézd, hogy mit tudsz nyerni üzleten, hanem arra figyelj, hogy ha nem sikerült, akkor kibírod-e!” Biztos volt kudarcom, de én hátrafelé nem nézek, csak előre. Mindig arra figyeltem, hogy az esetleges kudarcot kibírom-e, és törekedtem rá, hogy mindig meg tudjak vele küzdeni.

5. Ki volt önre a legnagyobb hatással a világ cég- vagy politikai vezetői közül? Miért éppen ő?
Ha az autóiparra gondolok Lee Iacocca neve jut eszembe először, aki amellett, hogy sok-sok évig a Fordot majd a Chryslert menedzselte, egy csodálatos tehetségű és akaraterejű ember volt, akinek a neve megérdemelten maradt fenn az iparágban. Természetesen ettől függetlenül felnézek a mai üzletemberekre is.

6. Milyen munkával keresett először pénzt?
A Csokonai mozi előtt árusítottam mozijegyeket, mikor életemben először kerestem pénzt. Határozottan emlékszem, hogy a Robin Hood című film ment. Ezt követően főiskolára mentem, majd később az autószereléssel kezdtem el foglalkozni.

7. Mi az a tanács, amit továbbadna egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
Azt, hogy tűzzön ki maga elé egy értelmes, reális célt és tegyen a megvalósításáért. Tanuljon nyelveket, olvasson, nézzen utána olyan embereknek, akiknek már sikerült hasonlót elérni és vegyen példát róluk.
Ezen túl fontosnak tartom, hogy mértékletesen akarja elérni a célját. Minden lépcsőfokra rá kell lépni a cél felé vezető úton, és egyet sem szabad kihagyni. Minden egyes lépcsőfoknak a kihívásaival szembe kell nézni, és meg kell velük küzdeni, így tudja majd értékelni azt, amit elér.

8. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a világban?
Szerintem a legnagyobb kihívás az, hogy megtaláljuk a munkában az örömünket. Azt szoktam mondani, hogy nekem a munkám a hobbim. Amikor régebben megcsináltam egy autót és az újra működött, én örültem neki.

9. Mi az, ami igazán kikapcsolja a munka után?
Egyértelműen a sport. Teniszt vagy futballt nagyon szívesen nézek és szerencsére néhány külföldi mérkőzést, illetve stadiont is volt már lehetőségem meglátogatni. Sokat jártam a Chelsea futballmeccseire, valamint sok ökölvívó tornán is részt vettem nézőként világszerte.

10. Hol élne legszívesebben? Miért éppen ott?
Ahogy az ember idősödik, egyre inkább a napfényt és a világosságot szereti, azonban én már abban a korban vagyok, hogy már nem fogom tudni máshol otthon érezni magam, mint Magyarországon. Ha mégis döntenem kellene, Barcelonát választanám, mivel ez az egyik kedvenc városom.

+1 Sok olyan olvasónk van, akiket a befektetések világa érdekel. Van-e olyan befektetési módszer, elv, döntés, ami Önnek bejött?
Aki pénzügyi befektető, az okvetlen forduljon szakértőhöz. Én értek ahhoz, hogy a szakmámban hogyan kell megkeresni a pénzt, de a befektetéshez nem értek, éppen ezért azt szakemberekre bízom. Sokféle befektetési módszer létezik, van, aki a nyugdíj-előtakarékosságra koncentrál, van, aki másfajta befektetést választ, én erre azt mondom, hogy bármibe is fekteti az ember a pénzét, csak annyit és addig kockáztasson, hogy kibírja a veszteségeket.