Ismét vonzóvá válhatnak az állampapírok

Újabb csúcsok a tőzsdén

Tegnap ugyan újabb rekordok születtek a Budapesti Értéktőzsdén, a részvényindex a nap folyamán többször is átlépte a 11 ezer pontot. Ismét csúcsot döntött az OTP Bank papírja: legmagasabb értéke 3600 forint volt, záráskor pedig 3580 forintot ért. Szeptember óta első ízben zárt 900 forint fölött a Matáv-részvény.

A piac lendülete azonban mégsem volt olyan nagy, mint az elmúlt héten. Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. vezető elemzője továbbra is komoly fantáziát lát a magyar részvénypiacban. Szerinte a következő napokban ugyan elképzelhető némi korrekció, ám április végéig, május elejéig árfolyam-emelkedésre számít. Más szakértők inkább az állampapírpiac feltámadására számítanak. Kishonti László, a K&H Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint, aki legalább állampapírt vásárol, az egy-két százalékkal magasabb hozamhoz jut, mint ha bankbetétbe fektetné pénzét. Szabó László, a Concorde ALAPKEZELŐ Rt. vezérigazgatója a kis tőkét mozgató befektetők figyelmébe a jutalékok elkerülése miatt inkább a hosszabb futamidejű államkötvényekbe fektető nyílt végű befektetési alapokat ajánlja.

Nagyobb fegyelemre van szüksége Magyarországnak a monetáris unióra való felkészülésben és nem kell sietni az eurózóna árfolyamrendszerébe, ha 2008 utánra halasztja a kormány a közös európai pénz bevezetését — nyilatkozta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke vasárnap Bázelban a tíz ipari állam, illetve feltörekvő piaccal rendelkező ország jegybanki elnökeinek találkozója előtt. Úgy fogalmazott: „az árak és az árfolyam stabilitására irányuló egyidejű célkitűzés nagyon erős fiskális hátteret és nagyon erős eltökéltséget kíván. Őszintén szólva nem látok ilyen jellegű elszántságot a kormányban vagy az országban jelenleg.” Járai kijelentésére nem reagált a forint-piac, sőt az euró két forinttal 254 forintra gyengült a bankközi devizapiacon.

Tegnap ismét történelmi csúcson, 10 961,36 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe. A BUX a nap folyamán többször is átlépte a 11 ezer pontot, legmagasabb értéke 11 029,20 pont volt. Újabb csúcsokat döntött az OTP Bank részvénye is. A bankpapír legmagasabb értéke napközben 3600 forint volt, záráskor pedig 3580 forintot ért. Szeptember eleje óta első ízben zárt 900 forint fölött a Maláv. A telefonpapír napközben 903 forintra erősödött, a nap végén 901 forinton zárt. A nap nyertese az FHB-részvény volt, mely a múlt heti 12,35 százalék után újabb 8,36 százalékkal drágult.

Továbbra is komoly fantáziát lát a magyar részvénypiacban Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. vezető elemzője. Szerinte a következő napokban ugyan elképzelhető némi korrekció, ám április végéig, május elejéig további árfolyamemelkedésre számít. Az ország európai uniós csatlakozása után ugyanis olyan befektetők megjelenése várható a tőzsdén, amelyek kizárólag az unióban üzletelnek.

Más elemzők inkább az állampapírpiac feltámadására számítanak. Szabó László, a Concorde ALAPKEZELŐ vezérigazgatója szerint ellentmondásos, hogy a BUX értéke néhány hónap alatt több mint 40 százalékot emelkedett, miközben az állampapírok árfolyama stagnált. Mivel a magyar részvénypiac és a kötvénypiac ugyanazon a gazdaságon alapul, ezért szerinte vagy a részvénybefektetők túl derűlátók, vagy a kötvénybefektetők túl borúlátók. Ezért Szabó László úgy véli, a következő hónapokban jó eséllyel magasabb hozam várható a részvénypiacon, mint a kötvénypiacon.

Szintén a kötvénypiac fellendülésére számít Kishonti László, a K&H Alapkezelő elemzője. Szerinte a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg hiányának korábbiaknál mérsékeltebb növekedése, a gazdaság felgyorsulása, a költségvetési hiányának gyökeres csökkentése, a forint árfolyamának stabilizálódása és a lakossági megtakarítási hajlam javulása olyan folyamatot alapoz meg, aminek következtében az országnak kevesebb tőkét kell bevonnia. Ezért csökkenhet a jegybanki alapkamat, valamint az értékpapír-piaci kamatszint. A portfóliómenedzser úgy véli, aki legalább egyéves futamidejű állampapírt vásárol, az egy-két százalékkal magasabb kamathoz jut, mintha bankbetétbe fektetné pénzét. Kishonti a kockázatkedvelő befektetőknek hosszabb futamidejű államkötvények vásárlását is javasolja. Azok futamidő előtti értékesítése ugyanis a magas kamat mellett — kamatcsökkenés esetén – árfolyamnyereséggel is kecsegteti a befektetőket. Szabó László szerint azonban a kisebb tőkét mozgató befektetőknek a jutalékok elkerülése miatt a közvetlen kötvényvásárlás helyett érdemesebb a hosszabb futamidejű államkötvényekbe fektető nyíltvégű befektetési alapok jegyei közül válogatniuk.

Forrás: Népszava – 2004. március 9.