Italicum

Unottan felszolgált könnyeznivalóan tömör gyönyör.

Hogyan kombinálódhat egy tökéletes alapanyagokat nagy szakértelemmel használó, a tradíció és az innováció csúcselegyét adó, jól felszerelt és nagyon képzett szakácsokkal dolgozó modern olasz konyha a vendégszeretet hiányával? Ritka felállás, de az olaszok ebben a vendéglőben meg tudják csinálni.

Eleinte arra gondoltam, hogy nem a nyereségérdekeltség motiválja a korábbi orosz iskola helyén nyílt egységet, láttunk már ilyet az étteremvilágban, és különösen egy olaszban nem kell nagy fantázia hozzá, khm, hogy miért érdemes tucatnyi személyzettel, frekventált helyen nagy területet elfoglalva, tehát alsó hangon évi több százezer eurót elégetve ugyan a lehető legmagasabb minőséget adva az ételben mégis motiválatlannak tűnni a bevétel maximalizálása iránt: olykor csigalassú kiszolgálással, szervezetlenül és néha arcra is kiülően nyers undorral felszolgáló amúgy képzett pincérekkel, mintha kényszermunkán lennének, akiket nem érdekel a bevétel, de még a borravaló sem a visszatérő lelkes vendégtől.

De akkor miért feccölnek ekkora energiát abba, hogy az étel, már ha megkapod, szinte mindig kritikátlanul tökéletes legyen? Helyben gyúrt tészták. Helyben hosszan, saját lisztkeverékből kelesztett sírnivalóan jó pizza és focaccia, látványkonyha, ahol a németes precizitással, profi csapatmunkával organizált főzési processzus teljesen átlátható. Hibátlanul friss halak. Nagy tisztaság. Művészi ambícióval, az olasz tradíció iránti alázattal és egyúttal tetszetős újító kedvvel kreált tányérok. Csodálatos desszertek. Olykor szinte mágia. Olyan minőség mindenben, ami bármelyik világvárosban megállná a helyét, Pesten is a No. 1 lenne. Ami viszont a vendéglátás szívélyességét illeti, abban leveri a legutolsó olajgőzös lángossütő a Lehel piacon. Lehet, hogy ebben az unottságban a 21. századra nagyon elégedetlenné és morgóssá lett uralkodó olasz mentalitás van, hogy nesze neked, örülj, hogy kaphatsz valami olaszt, de mi nem szeretjük, amit csinálunk, és nem akarunk itt lenni az Avenida de Bruselason – és semmi több? Hogy éppen ez az italicum 2018-ban? Passz. Halványan erre utaló jel, hogy amikor a vendég spanyolról vagy angolról olaszra vált, hirtelen egészen, egészen más tónusú kedélyesség jelenik meg egy pillanat alatt…

Álcázd magad olasznak.

Il Vecchio Adeje, Av. de Bruselas, 17, 38679, Adeje (a képen: focaccia)

Focaccia

Focaccia

Forrás: Vakmajom a Facebookon