jan.
25
2019

Itt a medvepiac?

Az év eleji tőkepiaci emelkedés ellenére cudar idők várnak a részvénypiacokra; az amerikai tőzsdéken szabályosan medvepiac van, Kína pedig olyan mértékben eladósodott, hogy ez kockázatot jelent a régió teljes gazdaságára nézve – mondták el a Hold Alapkezelő szakemberei egy mai sajtóeseményen. Nem lesz többé kifizetődő a passzív befektetés, de jelentős, 20-30%-os mozgások lesznek a világ tőzsdéin, ahol aktív kereskedéssel szép hozamokat lehet elérni. – A cikk eredetiben a Portfolio.hu -n jelent meg.

Bilibók Botond, a 25 évessé vált Hold Alapkezelő vezérigazgatója elmondta, hogy idén március végére változik minden volt Concorde alap Hold alappá, a névváltozással együtt kampányt is indítanak, hogy ezt népszerűsítsék. A Hold abszolút hozamú alapjai 5 és 10 éves Sharpe-mutató szempontjából az élvonalban vannak: a top 10-ből 4 alap az övék mindkét listán.

Szabó László, a Hold elnöke és Móricz Dániel, a Hold befektetési igazgatója a piacok kilátásairól osztotta meg a gondolatait:

  • Móricz ismertette, hogy kidurrant a “mindenbuborék,” vagyis miután szinte mindennek évekig emelkedett az árfolyama, tavaly minden esett. -6,4% lett a Credit Suisse számítása szerint a hedge fundok átlagos hozama, ehhez képest a magyar alapok jobban teljesítettek.
  • A tavalyi medvepiac jelentős részét nem ismerték fel a befektetők, ők azzal számoltak, hogy majd 2020-ban lesz recesszió, csak korrekció zajlik, amit meg kell venni. Menekülőeszközök nem igazán voltak az esések közepette, mindennek esett az ára. A Hold szerint viszont medvepiacról beszélhetünk, az idei vételi hullám korrekció, de nincs vége az esésnek.
  • A Hold azért pesszimista, mert hosszú idő után mennyiségi szigorítást folytatnak a fejlett jegybankok, a négy nagy jegybank mérlegfőösszege csökken. Ha a QE pozitívan hatott az eszközárakra, valószínűleg a szigorítás csökkenteni foga az árakat. Az adósságállomány jelentős világszerte: ha a jegybankárok elkezdik növelni a kamatokat, a törlesztőrészletek is meg fognak nőni. Ahogy nő az adósság, a kisebb kamatemelések is nagyobb hatást válthatnak ki.
  • Persze az is előfordulhat, hogy a reálgazdaságot nem érinti majd a visszaesés, csak az eszközárakat – ezzel kapcsolatosan megosztott a Hold szakembereinek véleménye. Régen egy klasszikus recesszió úgy nézett ki, hogy a gazdaság romlott el és emiatt estek az eszközárak. Az utóbbi válságok egy részét viszont tőkepiaci visszaesés váltotta ki, ami átterjedt a reálgazdaságra, ma már a tartalékok felhalmozódása miatt az eszközár-változásokra sokkal érzékenyebbek az emberek – tette hozzá Szabó László.
  • Móricz elmondta, hogy a Hold alapkezelői Kína miatt is pesszimisták: soha nem látott adósságon ül a világ második legnagyobb gazdasága, az ország jövedelmének 20%-a adósságtörlesztésre megy el. Említette, hogy sok elemző szerint fejlődő eszközöket kell venni, de ők nem ezen a véleményen vannak, ez az optimizmus a kínai lakosságon sem látszik. Ha a kínai gazdaság rosszabbul teljesít, jön a stimulus, adósságcsökkentésnek szinte nyoma sincs. Ha mégis elindul, ennek drasztikus hatása lesz Kínára és a régióra is. Szabó László hozzátette: egy ilyen környezetben a stimulusok hatása is jelentősen lecsökkent.
  • Az amerikai részvények gyenge hosszú távú kilátásokkal rendelkeznek: a válság óta az amerikai részvények agyonverték a világ többi részét, most viszont túlárazottak és a Shiller P/E mutató szerint nominálisan 2-3%-ot lehet keresni amerikai részvényekkel a következő 10 évben. A Shiller P/E sokkal pozitívabb képet fest az európai részvényekről. Az eredmények és az árazás is nyomottabb. A befektetők nagy kedvence most Brazília, az új elnök beígért reformjai miatt.
  • A középosztály jövedelme és a felső néhány százaléké nagyot nőtt az elmúlt években. Ennek a helyzetnek valószínűleg vége van. Az alsó középosztály viszont nem részesült ebből a fejlődésből. A fejlett piacokon ezért populista (szocialista és nacionalista) politikusokat választanak, akik azt ígérik, el tudják venni a gazdagoktól / külső ellenségektől a vagyonukat. Mindennek hatása lesz a világkereskedelemre és a részvénypiacokra is.
  • Móricz úgy véli, az amerikai tőzsde olyan lesz, mint a ’70-es években: a passzív befektetők nem járnak jól, mert 10 évig akkor nem ment a tőzsde semerre, viszont +/- 20-30%-os mozgások tapasztalhatók voltak. Értékalapú befektetőként nem akarnak túlárazott részvényeket venni, most viszont a mozgásoknak köszönhetően aktív kereskedéssel ki tudják használni a jó beszállási pontokat.

Cser Tamás, a Hold portfóliómenedzsere elmondta, hogy a kelet- és nyugat-európai tőzsdék szétváltak tavaly, Kelet-Európa ütésállónak bizonyult, miközben a nyugati nagyvállalatok nagyot estek. A két piac Shiller P/E-je is összeért. Hosszabb távon a régiós részvényekkel nem biztos, hogy nagyot lehet majd keresni passzív befektetési stratégiával.