Itt van Zsiday hét meglepetése 2015-re!

Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere legutóbbi blogbejegyzésével megindította az év végi meglepő prognózis áradatot 2015-re. A szakember hét olyan tőkepiaci eseményt sorolt fel, ami meglehetősen elképzelhetetlennek tűnik, de szerinte ezek bekövetkezése nem is annyira valószínűtlen.

Írása elején bevallja a szakember, hogy nem szeretne kimaradni a jövő évi meglepetéscikkek írásából.
1. A forint 280-ig erősödik az euróval szemben – az MNB kamatvágásai ellenére. Miután minden jegybank extrém méretű monetáris stimulust folytat, a még valamicske hozamot biztosító devizák iránt komoly kereslet mutatkozik. A forint erősödni kezd, amely erősödő trendet megtöri, amikor 290-es árfolyamnál az MNB újrakezdi kamatcsökkentéseit, de az év második felében – még az amerikai kamatemelések ellenére is – 300-ról 280-ra szánkázik az árfolyam.
2. A magyar alapkamat az évet 0,75 százalékon zárja. A fentieknek megfelelőn lejtőre kerül a hazai kamatszint, miközben a Növekedési Hitelprogramot átalakítják: 1,5 százalékon kaphatnak kedvezményes hitelt a vállalatok.
3. A német tízéves kötvény 2 százalékra emelkedik. Az erős európai növekedés hatására megugranak a kötvényhozamok Európában, és a német hosszú kötvények – lerázva a már beárazott japanizációt – hozama sokat emelkedik.
4. A német–olasz kötvényhozam-különbözet 0,5 százalékra csökken, ahogy a visszatérő növekedés megerősíti az európai kohéziót. Az olasz hosszú hozam 2,5 százalékon zárja az évet, a görög 5 százalékon.
5. A kínai részvények 2015-ben folytatják száguldásukat, miután a kínai lakosságnak nem marad más befektetési alternatívája (hiszen a lakáspiac behalt), és a nemzetközi vagyonkezelők is öntik be a pénzt. A Shanghai Composite a jelenlegi 2900 pontról 6000 pontra emelkedik.
6. Az alacsony hozamok, és stabil növekedés hatására nem csak megszilárdul, de egyértelműen emelkedő fokozatba kapcsol az európai ingatlanpiac: Berlinben és Budapesten is 20 százalékot emelkednek a lakásárak. Idehaza 6 százalék közelébe esnek a prime hozamok. Kiderül, hogy az MNB olcsón vette meg az Eiffel Palace-t – az eladók feltűnő értékaránytalanság miatt beperlik őket.
7. Oroszország rögzíti a rubel árfolyamát, megszüntetik a szabad átválthatóságot. Az országban statáriumot, később katonai kormányzást vezetnek be. Donyeck és Luganszk Krímmel együtt hivatalosan is az ország részévé válik.

Forrás: Portfolio.hu – 2014. december 5.