Japán csőd?

Azt mondja ez a maki, hogy Japán becsődöl:
https://www.bloomberg.com/news/2012-06-15/ex-soros-adviser-fujimaki-says-japan-to-probably-default-by-2017.html

Magam sem mondhattam volna jobban. Nyilvánvaló mindenki számára, aki legalább pár alapszámot megnézett Japánban, hogy képtelenek lesznek visszafizetni az államadósságukat, olyan nagy: Bőven a GDP 200%-a felett van az államadósság, ezt még a görögök is megirígyelhetnék. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a japánok nem külföldnek tartoznak ezzel a pénzzel, hanem a saját lakosságuknak, és az adósság jenben van. A lakosság félretett egy csomó pénzt öregkorára, az állam meg elköltötte helyettük, hogy a gazdaság ne omoljon össze. A végzet azonban közeledik,mert drasztikusan öregszik Japán és romlik a fizetési mérleg, hamarosan külföldről kell pénz bevonniuk. Ez az a pont, ahol borulhat az eddigi képlet! Arra nem hiszem hogy bárkit rá lehessen venni ( a helyi lakosságon kívül) hogy 0-1% közötti kamatra egy egyértelműen inszolvens országnak pénzt adjanak. A nagy kérdés, hogy ez a pont mikor jön el (valamikor 2013-16 között várhatóan). A korábban mindig masszívan pluszos kereskedelmi mérleg már átment mínuszba: https://www.tradingeconomics.com/japan/balance-of-trade, a folyó fizetési mérleg a sok, korábban külföldre vitt pénz miatt még pozitív, de át fog menni mínuszba (különösen mivel a világban elérhető hozamok alacsonyak, tehát jövedelmük nem sok keletkezik a külföldre vitt pénzen).

Kiút nincs: ha adót emelnek összeomlik a gazdaság, ha nem, akkor az adósságteher nyomja agyon őket, tehát egyetértek azzal, hogy “With the gigantic debt Japan has accumulated, a thin needle, or even a gentle breeze may pop this” továbbá, hogy“There’s no way out of Japan’s crisis,” Fujimaki said.The only option left for Japan is either default or print money into hyper-inflation.” .

Azonban maximum csak felerészben értek egyet a végkimenetellel, amire számít: Valóban könnyen és gyorsan kialakulhat pánik, amikor a kötvényhozamok elkezdenek felrobbanni, de mivel ez pillanatok alatti összeomlást hozna, és a japánok jenben vannak eladósodva, náluk is adódni fog a logikus következtetés: a Bank of Japan meg fog szabni egy szintet, pl. 2%-ot, ami fölé nem mehet az állampapírszint, és ezt korlátlan vásárlással, új pénz teremtésével fenn fogja tartani. Egészen egyszerűen nem lesz más lehetőségük. Erre logikus válaszként a lakosság minden kötvényt elad majd a BoJ-nek és külföldre menti a pénzt, ami beomlasztja a jent. De vajon mivel szemben? Hiszen várhatóan Európa és USA is ugyanezt csinálja majd. Tehát simán lehet hogy a jen is gyengülni fog, de a többi deviza is, tehát a dollár sem sokkal jobb, mint a jen. Erősen kérdéses az időzítés is.

Összegezve a hosszú távú (fontos, hogy ennek a kifutása több év is lehet!!!)

Japán államkötvényshort: igen, de egy bizonyos szint fölé nem fof tudni menni a hozam 

Jen short: igen, de nagy kérdés, hogy mivel szemben. 

És végül: lehet, hogy ez két hét, lehet hogy csak 5 év múlva következik be. Ha japán megtakarító lennék, biztosan csak részvényben (hazai és külföldi) és ingatlanban  tartanám a pénzt. esetleg aranyban, ha hinnék benne.

Forrás: zsiday.hu