Japán problémák

A japánok nagy menetelése megtörni látszik. Az eredeti terv az volt, hogy elkezdik ezerrel nyomtatni a pénzt, ettől beindul az infláció, ennek hatására lesz bérnövekedés, megcsinálnak egy csomó strukturális reformot, saját erőből fellendül a gazdaság, és ekkor ki lehet igazítani a költségvetést, a hatalmas államadóssághegyet meg majd lassan megeszi az infláció. Nem hangzott rosszul, a világ befektetői meg is vették ezt a sztorit, és a japán jen árfolyama 80 környékéről 105-ig ment a dollárral szemben pár hónap leforgása alatt, miközben a részvényindex duplázott. Most azonban úgy tűnik, hogy homokvárra épült a fellendülés.

A strukturális reformok nem nagyon látszanak, s valódi eredmény csak a jen gyengülése volt, ami némi inflációt generált ugyan, ám mivel ezt nem követte a bérek emelkedése, ezért az elkölthető lakossági jövedelmek nem nőttek, hanem csökkentek. Ráadásul az ÁFA-emelése újabb csapás a fogyasztókra, és a legrosszabb történik velük: magasabb árakkal szembesülnek, de nincs több pénz a zsebükben. S ez még mind nem elég: még a legnagyobb kereskedelmi partnerüknek számító kínai gazdaság is gyengülőben van, és a dollár is  igencsak erőtlen mostanában. Úgy néz ki, hogy sok spekulatív pénz ugrott rá a sztorira, és most egyre kényelmetlenebb az egész. Nem feltétlenül lesz így, de egyáltalán nem lennék meglepve, ha hirtelen beerősödne a jen, ahogy ezek a pozíciók lezárásra kerülnek, s ezzel párhuzamosan 1-2 ezer pontot esne a tőzsdeindexük.

A világgazdasági fellendülésre jelenleg a legnagyobb veszélyt Ázsia jelenti: mind Kína, mind Japán olyan potenciális veszélyforrás, amely komoly félelmeket generálhat. Ha azonban megvalósulna a fent vázolt forgatókönyv, akkor ez valószínűleg gyors cselekvésre ösztönözné a japán gazdaságpolitikusokat, s ez azt jelenti, hogy egy agresszív jenerősödés és Nikkei-árfolyamesés kiváló vételi lehetőséget teremthetne a japán, de valószínűleg (a sokkhatások miatt) az amerikai részvénypiacon is.

Egyébként kisebb mértékben Európával kapcsolatban is az az érzésem, hogy a kilábal a vén kontinens a válságból” sztorira sokan rámozdultak, de ilyen erős euró, gyenge, még mindig meg nem tisztult bankrendszer és a feltörekvő országok gyengélkedése közepette meg van az esélye annak is, hogy az európai fellendülés igen vérszegény lesz.

Zenei aláfestés

Forrás: www.zsiday.hu