Japán

Döbbenetes hírek, döbbenetes képek, filmek. Hihetetlen látni, olvasni arról a sztoikus hozzáállásról, fegyelemről ami a természeti katasztrófa és a még mindig jelen lévő fenyegetettség közben tapasztalható. Ez az ország, ahol a földrengések állandóak többször átélt nagy katasztrófákat. Több mint 100.000 emberéletet követelt az 1923-as, és több mint 6500-at a 1995 januári kobe-i rengés.

A mostani földrengésnek és azt követő szökőárnak a gazdaságra gyakorolt hatásait megbecsülni is nehéz.
A kobe-i földrengés hozzávetőlegesen 10.000 milliárd jen kárt okozott, ami durván a GDP 2,5 százalékára rúgott.
A piacok pánikszerűen estek az első napokban, de a következő fél évben közel 25 százalékot veszített az értékéből, miközben a világ tőzsdéi emelkedtek. Ezt követően pedig emelkedésnek indult és néhány hónap alatt több mint 20 százalékot emelkedett.
A jelenlegi helyzet nagyon nehezen hasonlítható össze a tizenhat évvel ezelőttivel – a japán adósságállomány (kb. 200 százaléka a GDP-nek) nehez(ebb)en feszíthető tovább. A katasztrófa globális vonatkozásai is erőteljesebbek. A végét sem látni a jelenlegi nukleáris veszélynek.
Olvastam a Financial Times-ban, hogy néhány évvel ezelőtt egy magas beosztású japán pénzügyminisztériumi tisztségviselő a következő módon fogalmazott egy vendégének: “Amire a japán gazdaságnak szüksége van, az egy jó földrengés” (“What Japan’s economy needs is a really good earthquake.”). Szavai tragikusan hatnak. Sajnálatos tény, hogy a politikusok és gazdaságpolitikusok ebben a helyzetben sokat halogatott döntéseket könnyebben tudnak meghozni. Még Japánban is.
S a piac, néhány hét múlva, miután megnyugodott, elkezdi a jövőt árazni. Ne feledjük:
Japán a felkelő nap országa.