Jó esetben is évekig tart, mire a gazdaság túl lesz a koronavíruson

Ha bárki úgy érezte volna a nyáron, hogy a koronavírus-járványon nagyjából túl is vagyunk, azt az elmúlt napok-hetek esetszámai remélhetőleg már kijózanították. A karanténból kiszakadó, nyaraló, bulizó emberekkel együtt a gazdaságban is elkezdett helyre állni az élet Magyarországon és világszerte, de az újabb hullám nyilván ezt sem hagyja majd érintetlenül, és ha nem is löki vissza (remélhetőleg) akkora válságba a világgazdaságot, mint tavasszal, az biztos, hogy jönnek még nehéz időszakok. A járvány előtti szintre pedig 2022 előtt szinte biztos, hogy nem áll helyre a globális és a magyar gazdaság. Ahhoz, hogy ez egyáltalán megtörténhessen, nagyon sok mindennek kell jól alakulnia. A 444.hu gazdasági elemzőket kérdezett arról, hogy mi várható a járvány következő hónapjaiban. Móricz Dániel a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója is válaszolt a feltett kérdésekre.

A cikk eredetileg a 444.hu-n jelent meg.

Móricz Dániel, a Hold Alapkezelő befektetési vezetője szerint szinte biztos, hogy az őszi-téli hónapokban a mostanihoz képest Magyarországon és máshol is romlani fog a járványhelyzet, így 2021 nyaráig még biztos befolyásolja a gazdaságot a vírus. Jó esetben a 2021 nyarán már helyre állhat a turizmus (bár kérdés, hogy mennyi szálloda, vendéglő, légitársaság, utazási iroda szűnik meg addig teljesen), de a járvány előtti GDP-szint szerinte is csak 2022-ra lesz elérhető. Egyes országokban viszont ez évekkel később, 2023-2024-ben jöhet majd el.

A mostani válságnak az egyik jellemzője lehet Móricz szerint, hogy a GDP növekedési üteme hamarabb helyreáll majd, mint a foglalkoztatás, mert pont a leginkább munkaintenzív iparágakat, a vendéglátást, a kereskedelmet és hasonló szolgáltatásokat érintette a legsúlyosabban a válság, ezeken a területeken sok cég már megszűnt vagy meg fog szűnni a járvány végéig. Magyarországon viszont a növekedés is lassabban áll majd vissza a második negyedéves 13,6 százalékos visszaesés után, mint más európai, vagy akár régiós országokban, mert más kormányok gazdaságélénkítő programjaihoz képest a magyar költségvetés nem sokat költött, illetve ennek a visszafogott programnak viszonylag kicsi volt a multiplikátor hatás, vagyis az elköltött állami pénzek sem hasznosultak olyan mértékben, mint más országban.