Jó szériában a nyersanyagok – Mi lehet a folytatás?

Számos nyersanyag különösen jó évet tudhatott a háta mögött 2017-ben az évek óta tartó gyengélkedés után. Különösen a fémek tudtak jól teljesíteni, de a tavalyi év végére még az olaj is magára talált. Az előrejelzések szerint úgy néz ki, hogy a makrogazdasági környezet idén is támogató maradhat a nyersanyagok számára, habár figyelembe kell venni a felmerülő kockázatokat is.

Az előző évek viszontagságai után a 2017-es év kegyes volt a nyersanyagok számára, hiszen a fémektől kezdve az olajon át, számos esetben növekedni tudtak az árfolyamok. Főként 2017 decembere volt erős, amikor is például a Bloomberg 22 nyersanyagot magába foglaló indexe a 2014-es csúcsokat is felül tudta szárnyalni. Az index alapján a nyersanyagok az év elejére mintegy 11%-kal emelkedtek a 2017 júniusi szintekhez képest.

Természetesen minden egyes nyersanyag mögött egyedi (keresleti és kínálati) tényezők és piaci jellemzők állnak, a fő makrogazdasági tényezők alakulása nagymértékben befolyásolja az árak alakulását.  Gyakorlatilag a nyersanyagok iránti keresleti viszonyok álltak helyre azáltal, hogy a korábbi években gyengélkedő országok gazdasága is újból szárnyra kapott (például Kínában a hard landing esélye jelentősen lecsökkent, az USA gazdasága is erősödött). De például a továbbra is alacsony kamatkörnyezet, a dollár gyengülése is mind támogatta a nyersanyagokat.

Forrás: Bloomberg

Forrás: Bloomberg

A különböző fémeknek különlegesen jó éve volt, a nyertesek közé tartozik például az alumínium, a nikkel, a vasérc, valamint a réz is, ezek 20-30%-kal is magasabb szintre kerültek tavaly. Ezenkívül egyes egzotikus fémek árfolyama is szárnyalni tudott, a lítium 40%-ot, míg a kobalt 130%-ot is száguldott (főként az elektromos autógyártás felfutása növelte a keresletet). Ugyanakkor például a hagyományos autógyártásban fontos szerepet betöltő palládium árfolyama is 55%-kal került fentebb (kedvező tulajdonságai miatt a katalizátorok fontos alapanyaga).

Az olaj is a 2014-es szintjei fölé tudott emelkedni (a Brent a 70-es szintet is megközelítette), ami nagymértékben köszönhető az OPEC kínálatcsökkentő intézkedéseinek (habár egyedi tényezők is közrejátszanak, mint az átmenetileg fogyó amerikai olajtartalékok). Ennek ellenére a mezőgazdasági árucikkek viszont kakukktojást jelentenek, hiszen itt már 3 éve tartó sorozatos csökkenést lehet tapasztalni az árakban.

Mitől függ, hogy az idei év mit hoz a nyersanyagok számára?

Több elemző van azon a véleményen, hogy a nyersanyagok jó szériája továbbra is ki fog tartani, és a 2018-as évben is folytatódik az emelkedés. Jeffrey Gundlach például a közelmúltban azzal érvelt, hogy az adatok alapján a nyersanyagok az adott üzleti ciklustól kissé elcsúszva kezdik meg az emelkedésüket. A Goldman Sachs egyik közelmúltbeli elemzésében egyenesen azt mondta, hogy a nyersanyagok felülteljesítők lehetnek a következő időszakban az erős keresletnek köszönhetően.

Az biztos, hogy Kína az egyik legnagyobb fogyasztó és előállító is egyben, így gazdasági helyzetétől erősen fog függni a nyersanyagárak alakulása. Az biztos, hogy a kínai gazdaság körül még mindig sok a lefelé mutató kockázat, ha figyelembe vesszük a lakásárak körüli bizonytalanságot, és a nem pénzügyi szektor eladósodottságát. Mindenesetre az előrejelzések szerint a növekedés lassulhat 2018-ban, ennek ellenére nem várható a kereslet lényeges csökkenése. A másik oldalról a nyersanyagexport esetében Kína számára is fontos, hogy az árak magasabb szintre kerüljenek (főleg, hogy főként mezőgazdasági árukról van szó). Mindazonáltal az ipari növekedés globális szinten továbbra is fennmaradhat, ami növeli a nyersanyagok iránti igényt.

Ugyanakkor a dollár árfolyamának alakulása is közbeszól, hiszen a globális piacon ebben a fizetőeszközben határozódnak meg a nyersanyagárak. A dollár és a nyersanyagok árfolyama között alapvetően negatív irányú a kapcsolat, tehát a gyenge dollár támogatja a nyersanyagokat és vica versa. Ilyen szempontból 2017 folyamán egyértelműen támogató volt a környezet, hiszen a fő devizákkal szemben gyengült a dollár. Ugyan a közelmúltban az amerikai adócsomag elfogadásával párhuzamosan a dollár is eltávolodott a mélypontjáról, de az előrejelzések szerint a dollár a következő időszakban is a gyengélkedő szériáját folytathatja.

Emellett kérdéses, hogy a Trump által korábban belengetett infrastrukturális fejlesztési tervekből mi fog megvalósulni. Ettől az intézkedéstől a nyersanyagok iránti kereslet felpörgését várták (különösen a réz, acél, cink és fa iránt), viszont az elnöksége első éve alatt nem igazán történt előrelépés ebben a kérdésben.

Arra sem számíthatunk, hogy az alacsony hozamkörnyezet nyersanyagokra kifejtett támogató hatása gyökeresen megváltozna. Habár a kamatok normalizálódása a várakozások szerint folytatódik idén, összességében marad a még mindig laza monetáris környezet.