Jól felmentek a részvények, itt az ideje beszállni?

(…) Befektetés és kungfu

A Concorde Alapkezelő tavaly kiszámolta, hogy a több mint 15 éve működő Concorde 2000 Alapba ki-belépő befektetők mekkora hozamot értek el átlagosan a ki- és beszállásokat is figyelembe véve, vagyis mennyi volt a tőkével súlyozott átlaghozamuk a 15 év során. A ki-beugrálók – az akkori állapot szerint – mintegy évi 6,2 százalékponttal rosszabb hozamot értek el, mint a hosszú távon bennmaradók, akik egyébként évi 12 százalékkal gyarapodtak.

Egyszerűbb nyelvezetre lefordítva, az a befektető, aki eladott, mikor az alap épp nem muzsikált túl jól és akkor vásárolt, mikor az alap már szárnyalt, fele akkora hozamot realizált évente az elmúlt 15 év alatt. Az előbbiek 10 millió forintos befektetése 24 millió forintra, míg utóbbiaké 55 millió forintra hízott. A különbség óriási, avagy a türelem, ha rózsát nem is, de extra hozamot termett.

Ez pedig komoly érv amellett, hogy inkább hagyjuk szakemberekre hosszú távú befektetéseinket, ne próbálkozzunk magunk. Ahogy egy alapkezelő nemrég mondta: „Aki napi öt órát kungfut gyakorol tíz éven keresztül, az biztosan jobban fogja csinálni, mint aki ötnaponta három percig csinálja” (Szabó László).

Forrás: Privátbankár.hu – 2013. november 28.