Jól teljesített az intézményrendszer – az EU 15 programból 13-at befagyasztott

Már jó ideje mondogatták a területet jól ismerő barátaim, hogy nagy gond lesz az EU pénzek kifizetésével. A szokásos átszervezések mellett a kormány jó szokása szerint a területen dolgozóknak nem csak a felső vezetőit cserélte le, hanem szakértői szinteken is lojális emberekkel helyettesítette a hozzáértőket. Úgy tűnik rosszul tette, mert az új csapat a magyar emberek érdekeinek védelmezése során olyan messze jutott, hogy az EU 15 programból 13 (!) támogatását felfüggesztette. Messziről nézve úgy tűnik, a lojalitás ez esetben (sem) járt együtt a szakértelemmel és a tehetséggel.

Vicces, hogy pontosan két hónapja, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium magabiztosan – jól jelzi ezt, hogy nem a „jobban”, hanem az egyértelműbb „jó” jelzőt használva – még óriási sikerekre hívta fel az MTI figyelmét: „Magyarország maradéktalanul lehívja az európai uniós gazdaságfejlesztési forrásokat, mivel a 2007-2013-as ciklus „véghajrájában” jól teljesített az intézményrendszer. https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/nfm-az-osszes-eu-s-forrast-lehivjuk-405687

Ne általánosítsunk és reménykedjünk, hogy a kormányzat egyéb sikerüzenetei mögött komolyabb alapok vannak. Mert a fenti dolog viccnek kissé erős. Magyarország az eddig beáramló, a gazdaság nagyságához képest jelentős EU támogatások mellett is csupán vérszegény növekedésre volt képes. A közberuházások közel 100 százaléka európai forrás felhasználásával valósult meg.

Belegondolni is rossz, mi lenne a növekedéssel, ha az intézményrendszer továbbra is ilyen jól (ne adj Isten, még ennél is jobban) teljesítene!